Objavljeno: 10.6.2014 11:00

Googlova (in Applova) »bližina«

Google menda pripravlja storitev, ki so jo poimenovali »Nearby« in ki naj bi omogočila neposredno komunikacijo med androidnimi napravami, ki se nahajajo v bližini ali pa omogočala prejemanja ponudb trgovine v kateri se trenutno nahajamo. Še vedno gre za govorice, vendar so se na spletni strani Android Police že pojavili tudi dejanski zaslonski posnetki nastavitev.

Ni popolnoma jasno kako naj bi storitev delovala, govora pa je o tem, da naj bi naprava (telefon) občasno samodejno vklapljala Wifi, Bluetooth in mikrofon. Slednji naj bi oddajal in sprejemal zvočne signale, ki so neslišni človeškim ušesom in s tem poskušal identificirati druge naprave v svoji bližini. Slednje se sliši precej »znanstvenofantastično«, ne nazadnje telefonski mikrofoni in zvočniki niso ravno »hifi« zvočne naprave, da o hrupu, ki je bolj ali manj vedno prisoten, niti ne govorimo. Tudi, če privzamemo, da je na govoricah tudi kaj mesa, se postavlja težava zasebnostne narave – avtomatsko prisluškovanje telefona okolici se v časih »po Snowdenu« ne sliši ravno najbolje.

Videti je, da je Apple v tej smeri korak dlje, saj je bila podobna storitev v iOS 8 že predstavljena in poimenovana – gre za Continuity.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji