Objavljeno: 16.6.2013 01:00

Googlov internet v oblakih

Ob številnih izdelkih ter spletnih storitvah Google nameni kar nekaj denarja in časa za raziskavo nenavadnih, a potencialno revolucionarnih tehnologij. Na Novi Zelandiji tako ta hip poteka projekt z imenom Loon, v okviru katerega želijo internetni dostop preseliti skoraj dobesedno »v oblake«.

Ideja je na prvi pogled preprosta: na rob stratosfere (višina 20 km nad zemeljsko površino) so poslali posebne balone, ki s sabo nosijo opremo za brezžični internetni dostop, s čimer lahko nato dosežejo uporabnike tudi na najbolj izoliranih področjih zemlje. Na tej višini so vetrovni tokovi zelo predvidljivi in omogočajo domala konstantno pot balonov po tirnici okoli zemlje, povrh vsega z predvidljivim časom obhoda.

Da bi pokrili večji kos ozemlja, so v okviru eksperimenta v nebo poslali 30 balonov, ki potujejo po tirnici z izračunanim zamikom, tako da lahko trenutno naenkrat pokrivajo okoli 40 kilometrov ozemlja. Interneta povezava je posredovana iz bazne postaje na tleh, signal pa se prenaša po celotnem omrežju balonov.

Končni uporabnik se nato prek posebne antene priključi na to omrežje internetnih balonov, računa pa lahko na hitrosti prenosa, ki so ekvivalentne današnjim komunikacijam 3G. Ta hip je v poizkus vključenih 50 preizkuševalcev na Novi Zelandiji, ki se nahajajo na odročnih lokacijah, tipično brez drugih internetnih povezav.

Trenutno je v načrtu, da bi balone v zraku zadržali okoli 100 dni, čeprav že razmišljajo o daljših poletih in o načinu spuščanja nadomestnih balonov, s čimer bi ohranili nenehno delovanje omrežja. Zaradi razmeroma majhnega števila balonov je dostop do interneta časovno omejen na interval, ko baloni preletijo posamezno območje.

Toda Google že išče partnerje v Argentini, Čilu, Južni Afriki in Avstraliji, ki se nahajajo na približno isti geografski širini, da bi lahko internetni dostop preizkusili med preletom tudi na teh ozemljih. Obenem upajo, da bi lahko nekega dne vzpostavili domala neprekinjeno tirnico balonov, ki bi omogočala konstanten dostop do interneta, za delček cene tega, koliko stane namestitev satelitov v vesolju.

http://www.google.com/loon/

m96tYpEk1Ao

mcw6j-QWGMo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 16.6.2013 | 23:10

Zanimiva fora. S tem bi nekoč morda lahko tudi nadomestili klasične 3G/4G bazne postaje za storitve kot je klasično klicanje po mobitelu. Drugače je pa poleg (verjetno) cenejše implementacije postavitve oddajnikov, kot bi bila s sateliti, tu še ena prednost. In sicer ta, da je latenca pri takih razdaljah bistveno nižja, kot pa če signal skače do satelita in nazaj. Geostacionarni sateliti so na razdalji približno 35.000 km od Zemlje. Če je latenca tam okoli 638ms in razlika v razdalji od zemlje več kot 1700x večja pri satelitih, potem so implikacije za vsakodnevne storitve (VoIP in podobno) jasne.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji