Objavljeno: 2.7.2013 01:00

Google zaprl Reader, Microsoft pa zapira TechNet

Google je izpolnil napoved in po preteku prvega dne julija ukinil priljubljeni bralnik RSS novic Google Reader. Gre za eno največjih ali vsaj odmevnih ukinitev storitve s strani spletnega velikana, ki je imela veliko aktivnih uporabnikov, kar je v skupnosti povzročilo precej negodovanja. Kljub peticijam je Google neomajno izpolnil svojo napoved.

Uporabniki so imeli dobre tri mesece časa, da so presedlali na alternativne storitve, ki pa jih je bilo zaradi domala monopolnega položaja Readerja malo in so bile povrh vsega slabo vzdrževane. Toda, kot že v preteklosti, so tudi tokrat neodvisni avtorji pohiteli s pripravo alternativ, tako da je veliko uporabnikov še pred iztečenim rokom presedlalo na storitve, kot so Feedly, Digg Reader, Flipboard, NewsBlur, BazQux, Feed Wrangler in drugi.

Od danes naprej spletna stran Readerja ni več dostopna, oziroma je namesto nje postavljeno obvestilo o ukinitvi. V njem tudi piše, da si lahko uporabniki do vključno 15. julija še vedno izvozijo zaznamke, mape in druge informacije, po tem datumu pa bo Google trajno izbrisal podatke.

Google pa ni edini, ki ukinja priljubljene spletne storitve. Skoraj sočasno z odklopom Readerja je v javnost prišla informacija, da namerava tudi Microsoft ukiniti portal za tehnično skupnost TechNet. Storitve portala bodo preusmerili v druge spletne storitve, kot je na primer MSDN.

http://reader.google.com

http://technet.microsoft.com

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji