Objavljeno: 30.7.2013 01:00

Google pripravlja prevajanje govora

Google menda intenzivno razvija novo generacijo spletne storitve Google Translate, ki bo kot ključno novost ponujala elektronsko prevajanje govora v realnem času. Novico je razkril podpredsednik Hugo Barra, sicer zadolžen za operacijski sistem Android. Sodeč po podatkih, objavljenih v intervjuju, naj bi v laboratoriju že dosegali zanesljivost prevodov govora, ki se bliža 100 %, še posebej v kombinaciji z izbranimi jezikovnimi pari.

Barra sicer priznava, da je to le rezultat v laboratoriju, medtem ko je v vsakdanjem življenju, kjer je prisotnih veliko šumov in natančnost izgovarjave ni vselej visoka, ta rezultat težje doseči. Po drugi strani pa trdi, da so z novimi algoritmi dosegli bistveno večjo zanesljivost kot pri dosedanjih izdelkih na trgu. Še posebej pomembno pa je, da je prevod narejen tako rekoč v realnem času.

Tehnologija seveda še ni zrela za vsakdanjo rabo, zato Barra tudi ne omenja konkretnih načrtov. Glede na njegov položaj pa je mogoče sklepati, da bo Google ob uspešnem poteku testiranja in prilagajanja novost nekega dne vgradil tudi v operacijski sistem Android, v prvi vrsti v pametne telefone.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji