Objavljeno: 12.6.2013 01:00

Google prevzema Waze

Google je za 1,3 milijarde dolarjev kupil izraelsko družbo Waze, ki so ukvarja z navigacijo in obveščanjem o stanju v prometu v realnem času. Rešitev omogoča zbiranje podatkov iz mobilnih naprav (Android in iOS) skupnosti uporabnikov storitve, kot st so zastoji, najboljše cene goriva, priporočila in celo informacije, kje se nahajajo prijatelji iz družabnih omrežij in kdaj bodo prišli na cilj, recimo srečanje.

V ozadju so učinkoviti algoritmi, ki analizirajo stanje vozila s pomočjo informacij GPS, podatke pa lahko prispeva tudi sam uporabnik, med vožnjo seveda s prostoročnim načinom delovanja. Waze uporabnika nato v realnem času obvešča o koristnih informacijah, kot so radarske kontrole, prometne nesreče, delo na cesti in položaj izbranih prijateljev.

Google bo sicer ohranil Waze kot samostojno družbo, vendar namerava del storitev vključiti tudi v lastno storitev Google Maps. Poteza pa je že razburila ameriško zvezo potrošnikov (Consumer Watchdog), ki od zvezne agencije za preprečevanje monopolov zahteva, da preprečijo nakup. Trdijo namreč, da je Google s tem kupil enega glavnih konkurentov in s tem ustvarja monopol. Dogajanje okoli podjetja Waze je zanimivo tudi zato, ker je še pred kratkim veljalo, da ga bo prevzela družba Facebook, vendar je posel splaval po vodi, vskočil pa je Google.

http://www.google.com

http://www.waze.com

rx7Sk7i-cNM#!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji