Objavljeno: 22.6.2016 05:00

Google poenostavlja dvostopenjsko prijavo

Google je končno poenostavil uporabo dvostopenjskega preverjanja identitete v storitvah Google Apps in Gmail, ki bo po pričakovanjih več ljudi prepričala, da to izjemno pomembno varnostno funkcijo vključijo.

Dvostopenjsko preverjanje identitete (two-factor authentication) je uveljavljen način zagotavljanja večje varnosti pred vdori zaradi izmaknjenih prijavnih podatkov, ki ga tudi Google že podpira pet let. Če funkcijo vključimo, se v storitve prijavimo s poznavanjem uporabniškega imena in gesla ter še eno stopnjo. Običajno gre za mobilno zagotavljanje pristnosti, kar pomeni, da moramo prijavo potrditi še na mobilnem telefonu. Tak način je precej varnejši, saj je manj verjetno, da bo napadalec pridobil prijavne podatke in fizični dostop do telefona. Zato to funkcijo podpirajo že številne storitve, od e-bančništva do Steama.

Marsikdo pa te storitve ne uporablja, ker je vsakokratno prepisovanje po smsu prispelih gesel v računalnik zamudno. Google je uslišal te uporabnike in izdal novo verzijo aplikacije za iOS in Android, ki bo to poenostavila. Odslej bodo uporabniki na mobilni telefon dobili le poziv, ali dovolijo prijavo ali ne. Zadoščal bo klik na Da.

Funkcijo vključimo v nastavitvah na računalniku kot Sign-in & Security > Signing in to Google > 2-Step Verification.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji