Objavljeno: 14.12.2016 11:10

Google opušča projekt samovozečega avtomobila

Google se vse bolj spreminja v klasično podjetje, ki mora paziti na profitabilnost svojih projektov. Zadnja novica je, da opuščajo projekt lastnega samovozečega avtomobila. Namesto tega bodo razvijali sistem, ki ga bodo različni razvijalci lahko uporabili v lastnih vozilih, nekako po vzoru Androida, torej. Ta projekt so ravno ločili v samostojno podjetje, imenovano Waymo, delovalo bo pod okriljem matičnega podjetja Alphabet. V načrtu naj bi bil tudi program souporabe samovozečih vozil.

Alphabet (in posledično Google) se tudi sicer soočata z notranjo reorganizacijo. Za to je poskrbela Ruth Porat, nova glavna finančna direktorica podjetja. Njen cilj je v podjetje, znano po včasih kaotičnem delovanju, prinesti disciplino in fokus. V podjetje je vpeljala strogi nadzor nad proračunom, to je sicer investitorjem všeč (delnice Alphabeta so od njenega prihoda zrastle za 35 odstotkov), a to hkrati pomeni, da  lahko v prihodnje pričakujemo manj raziskav in nenavadnih projektov. Bojda naj bi hitro ukinila projekte, ki bi potrebovali več kot nekaj let, da bi prinesli kaj tržno zanimivega.

Kot je omenil eden izmed bivših zaposlenih, si nihče ne upa priznati, da je Google v resnici le oglaševalsko podjetje z množico dragih hobijev. V zadnjih letih smo tako videli propad kar nekaj programov, ki se niso dovolj hitro odnesli (recimo Google Glass). Škoda, saj bi se iz tovrstnih projektov in raziskav lahko izcimilo tudi kaj zelo zanimivega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji