Objavljeno: 28.5.2016 05:00

Google ni kršil Oraclovih avtorskih pravic za Javo v Androidu

Končal se je sodni spor med Googlom in Oraclom glede uporabe Jave v Androidu, zaradi česar je Oracle tožil Google. Sodišče v Kaliforniji je odločilo, da Googlova uporaba Jave sodi v okvir poštene rabe, zato Oraclu ni dolžan nobene odškodnine niti ni kršil nobenih avtorskih pravic.

Spor se je začel leta 2010, ko je Oracle vložil tožbo zoper Google zaradi implementacije Jave v Androidu. Oracle je pravice pridobil z nakupom Suna, Google pa je v Androidu po svoje implementiral javanske knjižnice (API). Oracle je terjal odškodnino, Google pa je argumentiral, da API-jev ni mogoče patentirati, ker gre za idejo, podobno kot ni mogoče patentirati algoritma.

Prvo bitko je Google leta 2012 dobil, a je prizivno sodišče po Oraclovi pritožbi leta 2014 odločilo drugače, torej da je API-je mogoče patentirati. Googlu je potem preostalo dokazovanje, da njegova implementacija sodi v področje poštene rabe, za kar ne potrebujejo dovoljenja lastnika intelektualnih pravic. Porota je sedaj temu pritrdila.

Izgubili pa smo pravzaprav vsi. Odločitev, da je mogoče API-je patentirati, bo v prihodnosti predstavljala precejšnjo coklo v razvoju, saj odpira poti številnim tožbam in izsiljevanjem. Po drugi strani pa je odločitev, da gre v konkretnem primeru za pošteno rabo, precej čuden kompromis, ki pa ne postavlja nobenega precedensa, ker se poštena raba presoja od primera do primera.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji