Objavljeno: 28.5.2014 01:00

Google je razvil lasten samodejni avto

Google še naprej zelo intenzivno razvija tehnologije za samodejno vožnjo avtomobilov. Po tem, ko so v zadnjih letih za razvoj uporabljal posebej prilagojene običajne avtomobile (Toyota, Lexus), so tokrat javnost presenetili z lastno razvitim vozilom, ki za zdaj nima imena.

Mini avto, ki je namenjen prevozu dveh oseb, ima kot glavno posebnost odsotnost volanskega obroča in pedalov za upravljanje vozila. Namesto tega avto, ki za zdaj še nima imena, povsem samodejno vozi, od upravljalnih sistemov pa so pustili le rezervni mehanizem za zaviranje in zavijanje v primeru izpada primarnega samodejnega sistema.

Avtomobil velikosti priljubljenih vozil Smart in Toyota IQ ima simpatično zunanjo podobo, ki nekoliko spominja na predmete iz risank, vendar je povsem funkcionalen za vsakdanjo rabo. In se ga da registrirati za vožnjo po navadnih cestah. Zaradi samodejnega delovanja so za zdaj največjo hitrost omejili na 40 km/h.

Google je novost javno razgrnil na razvojni konferenci Re/code in pri tem poudaril, da se sami ne nameravajo podati v množično proizvodnjo vozil, bodo pa svoje načrte in izdelke licencirali drugim proizvajalcem. Nekaj podobnega, kot danes počnejo pri mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android. Trenutni prototip bodo izdelali v približno 100 primerkih in ga uporabili za nadaljnje teste sistemov samodejne vožnje.

CqSDWoAhvLU

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji