Objavljeno: 18.3.2017 01:00

Google izboljšuje algoritem JPEG

Google je objavil nov algoritem za kompresijo digitalnih fotografij z imenom Guetzli (piškotek po švicarsko), ki omogoča dodatno zmanjšanje slikovnega gradiva za opaznih 35%, pri tem pa povzroča manj artefaktov kot tipično to počne trenutni algoritem JPEG. Prednost novega algoritma je tudi v temu, da je povsem normalno berljiv kot zapis JPEG.

Kompresija podatkov je za Google ključnega pomena. Na ta način na svojih strežnikih porabijo manj prostora, uporabniška izkušnja pri nalaganju slikovnega gradiva pa je boljša, saj se prek interneta pretaka manj podatkov. V ta namen so že leta 2014 predstavili lasten slikovni zapis WebP (algoritem Zopfli), ki pa je naletel le na omejeno podporo, saj večina programov in spletnih stran še naprej raje uporablja slike JPEG.

Slika na levi je original, desno je uporabljena kompresija Guetzli, v sredini pa običajni algoritem JPEG.

Napovedani prihranek 35% je v resnici zelo velik dosežek, saj večina slikovnih zapisov že danes uporablja kodiranje in kompresijo podatkov, nadaljnji prihranki z razvojem novih zamisli pa so tipično le območju nekaj odstotkov od osnove. Google je v algoritmu Guetzli uporabil predvsem kompresijo na področju kvantizacije informacij, kjer so uporabili tehniko psihovizualnega modeliranja.

Za to zanimivo besedno zvezo se nahaja algoritem, ki zmanjšuje število različnih barv, vendar to očem ostaja skoraj nevidno. Zaradi tovrstne tehnike je tudi manj artefaktov, na primer na robovih dveh zelo kontrastnih površin. Guetzli je na voljo kot odprta koda, Google pa spodbuja uporabo v skupno korist vseh uporabnikov interneta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji