Objavljeno: 26.6.2014 01:00

Google I/O s kopico novosti

Google je na razvojni konferenc I/O v San Franciscu zbral okoli 6.000 razvijalcev in jim razkril najnovejše novosti, večinoma tako ali drugače povezane z operacijskim sistemom Android. Po ocenah Googla danes ta operacijski sistem uporablja že milijarda ljudi, glede na načrtovane novosti, pa se bo ta številka v prihodnje še povečala. Android se bo pojavil tudi v urah, avtomobilih in v televizorjih.

Toda najprej o osnovnem operacijskem sistemu. Google je na konferenci udeležencem omogočil vpogled v razvoj nove različice, ki ji za zdaj pravijo Android L. Največja novost je grafična posodobitev, ki ji pravijo »Material Design« in prinaša bolj ploski videz uporabniškega vmesnika, hkrati z bolj zaobljenimi gradniki in mehkejšimi robovi. Zdi se kot smer, ki jo je ubral Apple z iOS 7.

Novosti niso samo kozmetične narave, saj Android L (»L« menda pomeni life, življenje) prinaša tudi novosti pri prenosu dokumentov (na primer slik) med različnimi programi v napravi. Vnovič so se dotaknili sistema obvestil (notifications), ki zna zdaj obvestila razvrstiti po pomembnosti, po potrebi pa celo zmotiti uporabnika s prikazom obvestil čez trenutno uporabljeno aplikacijo.

Android L bo prinesel tudi pomembne novosti glede varnosti. Po eni strani bo omogočal poenostavljeno avtentikacijo, če ima uporabnik še kako drugo sredstvo v bližini, na primer združljivo zapestno uro, ki na željo lahko odpravi potrebo po varnostnem geslu. Po drugi pa Google namerava Android L bolj kot doslej poriniti proti poslovni rabi z namenskimi sistemskimi knjižnicami za povezavo v tipična poslovna okolja.

Nova knjižnica ART nenazadnje prinaša boljši izkoristek strojne opreme, predvsem kar se tiče manjše obremenitve procesorjev in boljšega izkoristka dragocene energije. Med drugim najavljajo nov režim delovanja, kjer lahko preprosto izklopimo vse komponente, ki niso nujne, in s tem tipično podaljšamo trajanje delovanja do 90 minut.

Na konferenci so prikazali nove podrobnosti operacijskega sistema in arhitekture Android Wear, ki je namenjena pametnim uram, pa tudi drugim napravam, ki jih lahko nadenemo. Naprave Android Wear naj bi upravljali pretežno z razpoznavo govora in zdaj že znamenito frazo »OK Google« za začetek narekovanja.

Android Wear podpira naprave z zasloni različnih dimenzij in oblik (od pravokotnih do okroglih), sistem nenehnega prikazovanja (always on, recimo z zasloni E-ink) in uporabniški vmesnik s »karticami«, ki prinaša koristne informacije, na primer sporočila SMS ali napotke pri navigaciji. I/O prinaša tudi začetek prodaje pametnih ur Samsung Gear Live in LG G Watch, Motorolina močno pričakovana (okrogla) ura Moto 360 pa bo nared čez nekaj mesecev.

Android Auto je več kot očitno Googlov odgovor na Applov sistem CarPlay. Koncept je domala enak, saj bo tudi tu komponenta vgrajena v avtomobile predstavljala predvsem razširitev tega, kar prinesejo voznik ali potniki s sabo v telefonih. Tudi tu bo krmiljenje pretežno z govorom ali pa namenskimi tipkami na varnem dosegu voznika (na primer na volanu). Še letos naj bi Android Auto vgrajevali v vozila znamk Alfa Romeo, Audi, Bentley, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Honda, Hyundai, VW, Subaru, Maserati in Volvo.

Po več relativno neuspešnih poizkusih se Google zopet podaja tudi v televizorje. Tokrat s platformo Android TV, ki končno priznava premoč Androida pred manj združljivim derivati. Tu je poudarek predvsem na vsebinah, predvsem večpredstavni in igrah, čemur bo prirejen tudi uporabniški vmesnik. Tudi tu, tako kot pri drugih platformah, v ospredje postavljajo upravljanje z govorom, za igre pa seveda tudi možnost uporabe igralnih palic in kasneje tudi bolj naprednih dodatkov. Prve televizorje z vgrajenim Android TV bodo ponudili Sony, Sharp in Philips, pričakujemo pa lahko tudi nekaj večpredstavnih predvajalnikov na to temo.

Google želi platformo Android spraviti dobesedno v zadnje kotičke planeta, kjer so še ljudje. V ta namen so najavili iniciativo Android One, v okviru katere naj bi skupaj s partnerji zmanjšali stroške platforme pametnih telefonov in jih naredili dostopne za uporabnike v manj razvitih državah. Cilj so telefoni s ceno precej pod 100 dolarji in podatkovnimi komunikacijami, ki so prilagojene tamkajšnjimi razmerami. Začeli so v Indiji.

wtLJPvx7-ys

d36cIFCJvQs

Q8TXgCzxEnw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji