Objavljeno: 16.5.2013 01:00

Google I/O 13

Vrata je odprla osrednja letna konferenca Google I/O, ki je posvečena predvsem razvijalcem rešitev na temelju izdelkov in storitev družbe Google. Ker so bile tovrstne konference v preteklih letih mesto za objavo pomembnih novosti, so bila letos pričakovanja še toliko večja, vendar so vsaj po otvoritvenih nagovorih sodelujoči presenečeni.

Novosti je sicer precej, vendar so vse bolj obrobnega pomena in predvsem bolj ali manj pomembne izboljšave že znanih storitev. Morda je začudenje najlažje opisati s spiskom, česa Google pravzaprav ni predstavil, a so ljudje na tiho pričakovali. Google ni najavil nove različice Androida (niti že skoraj potrjene različice 4.3, kaj šele 5.0). Prav tako niso najavili nobenega novega telefona, nobene nove tablice, nobenega novega prenosnika Chromebook, nobene revolucionarne ure, še celo izdelka Google Glass skoraj niso omenjali. Res pa je, da konferenca še traja in se Google odločil, da vsega ne bo objavil naenkrat.

Zdaj pa lahko pogledamo, kaj je novega na dan otvoritve. Najprej je tu prenovljena različica storitve Google Maps. Dotaknili so se uporabniškega vmesnika, kjer so pretežno odstranili pomožna okna in sezname na račun celozaslonskega pregleda. Še bolj pomembne pa so vsebinske izboljšave. Vgrajen iskalnik omogoča prilagojeni prikaz zemljevidov z izpostavljanjem zadetkov. Zadetki so zdaj opremljeni tudi z ocenami, javnimi in tistimi od prijateljev (Google+), kot so priporočila za restavracije.

Bistveno so izboljšali sistem navigacije do želene točke. Dovolj je, da kliknemo nanjo in že dobimo ponujeno najboljšo pot ter alternative glede na prevozno sredstvo ali celo napotke za sprehod peš. Na izbranem mestu zdaj Maps zelo hitro pokaže dostop do sprehodov StreetView, fotografij in video posnetkov, prav tako pa zna na izbranih mestih prikazati 3D pogled iz programa Google Earth ter celo notranje načrte in posnetke trgovskih centrov oziroma velikih javnih zgradb.

Odmevna novost je storitev Google Play Music All Access, ki omogoča dostop do pretočnega poslušanja glasbe (na voljo je menda nekaj milijonov skladb), sestavo tematskih »radijskih« postaj in celo možnost lastnega nalaganja glasbe (do 20.000 skladb). Vse za 10 dolarjev na mesec, kar lahko postane še celo le 8 dolarjev za tiste, ki pristopijo do konca junija. Zadeva seveda velja sprva le za ZDA.

Predstavili so tudi vnovič prenovljeni Google+. Prikaz v pogledu Stream so zdaj prilagodili različnim napravam. Če imamo velik zaslon, bomo zapise videli v več stolpcih, pri čemer so še bolj izpostavili večpredstavne vsebine (video, slike). Prav tako so dogradili orodje za trenutno sporočanje in druženje Hangouts, kjer zdaj lahko na različnih platformah (PC, Android, iOS) združujemo besedila, slike in video komunikacijo. Če uporabljamo več naprav, zdaj ne bo več treba na vsaki posebej prebirati in zapirati obvestil. Google+ Photos zdaj nudi neomejen (!) prostor za varnostne kopije fotografij iz različnih naprav (predvsem telefonov), če se zadovoljimo s slikami ločljivosti do 2048 pik. Kdor želi hraniti slike v polni ločljivosti, ima zdaj na voljo brezplačno do 15 GB prostora namesto 5 GB. Novost so tudi samodejna orodja za popravljanje in izboljšanje naloženih fotografij.

Javno so prikazali delovanje novega kodeka VP9 za hitrejše prenašanje pretočnih video posnetkov, kar bo kmalu vgrajeno v brskalnik Chrome. Brskalnik bo dobil tudi dodatke za hitrejše, a varno plačevanje izdelkov in storitev. Pripravili so izboljšano različico iskalnika s pomočjo govorjenih vprašanj in ključnih besed, prav tako pa izboljšali zadetke s prenovo storitve Knowledge Graph.

Google Play odslej omogoča hranjenje statusa iger v oblak, skupinske lestvice in iskanje igralnih partnerjev. Obenem so igralni del še bolj prilagodili rabi na tablicah. Google Play Books odslej omogoča, da lahko vsak uporabnik  v svojo knjižnico brezplačno naloži do 1.000 dokumentov PDF in ePub in jih nato pregleduje na različnih napravah.

Ko smo zapisali, da Google ni predstavil nobenega novega telefona, to ne drži povsem. Na presenečenje javnosti so skupaj s Samsungom predstavili inačico paradnega modela Galaxy S4, ki uporablja tokrat »čisti« Android Jelly Bean, brez Samsungovih dodatkov in uporabniškega sistema. Odklenjen bo v ZDA stal 650 dolarjev.

Prenovili so tudi Google TV, ki zdaj uporablja najnovejšo različico Androida in hkrati obljubili, da bodo v prihodnje prehodi na nove različice hitrejši in lažji za proizvajalce strojnih predvajalnikov. YouTube pa odslej omogoča vsakemu kanalu, ki ima vsaj 1.000 naročnikov možnost pretočnega oddajna v živo (doslej je bilo le poskusno obdobje za izbrane ponudnike).

Razvijalcem so seveda prikazali cel kup novih vmesnikov API, novo različico jezika GO, morda najbolj zanimiva novost pa je novo razvojno okolje Android Studio, ki omogoča razvoj aplikacij po načelu WYSIWYG. Cilje je predvsem, da bi olajšali razvoj in pritegnili še širšo množico razvojnikov.

Več v naslednjih dneh, ko bo Google zagotovo predstavil še nekaj novosti.

https://developers.google.com/events/io/

THxJHcR1D2c

vF5RovO5R8w

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji