Objavljeno: 11.7.2014 13:00

Google Glass prinaša krmiljenje z mislimi

Britansko podjetje This Place je izdelalo dodatek za Google Glass, ki omogoča krmiljenje z mislimi. Za zdaj še zelo okorno in omejeno, saj podpira le eno samo funkcijo, in sicer zajem posnetkov.

Gre za sistem MindRDR, ki ga sestavljata prenosen EEG in namenska aplikacija. Slednja na zaslonu izriše belo črto, na katero se mora uporabnik čim močneje skoncentrirati in jo v mislih potisniti kvišku. EEG potem zazna ustrezne možganske valove in aplikacija črto pomakne više. Ko pride do zgornjega roba vidnega polja, Google Glass zajame fotografijo in jo ob ponovitvi postopka objavi na Facebooku in Twitterju. Za zdaj MindRDR ne podpira nobene druge funkcije, a je objavljen na Githubu, tako da lahko sčasoma pričakujemo še dodatne.

Kdaj bo naprava na voljo in koliko bo stala, še ni znano. Prav tako niso znane podrobnosti, kako se bo EEG učil razumeti posameznikove možganske valove, ki so pri vsakem človeku drugačni. Upoštevati je tudi treba, da ima ta prenosen EEG le eno cono merjenja, zato so izmerki precej manj natančni kot na primer v bolnišnici.

Ali bo vse skupaj le modna muha ali pa se nam obeta krmiljenje z mislimi, bo pokazal čas. A ta tehnologija ima močno klasično konkurenco v obliki krmiljenja z govorom.

http://mindrdr.thisplace.com/static/index.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji