Objavljeno: 4.5.2014 01:00

Google bo tiskal telefone

O Googlovem projektu Ara, pod katerim razvijajo sestavljive, modularne pametne telefone, smo že intenzivno pisali v preteklih tednih. Toda na dan prihaja vse več zanimivih podrobnosti o tehnologijah, ki jih namerava spletni velikan uporabljati v končnih izdelkih, ki bodo nared predvidoma v začetku leta 2015.

Vse kaže, da bo Google pretežni del modulov potrebnih za telefone Ara tiskal s 3D tiskalniki. V ta namen so se povezali z družbo 3D Systems, eno od najbolj prodornih na področju 3D tiska, kjer že pripravljajo proizvodni sistem, s katerim bodo lahko prilagajali domala vsako komponento končnim kupcem. Najnovejši 3D tiskalniki bodo znali tiskati poljubne vzorce v barvnem modelu CMYK, dodatno pa še belo in prozorno plastiko.

Kdor misli, da bo Google tiskal le ohišja, se moti. 3D Systems v sodelovanju z univerzo Carnegie Mellon razvija posebno prevodno barvo, s katero bodo menda znali tiskati elektronske komponente. Ne samo povezave med elektronskimi vezji, temveč tudi dele, kot so antene in morda nekega dne celo aktivne komponente.

Podobno tehnologijo so pred nekaj tedni predstavili tudi pri Microsoft Researchu, kjer so za tisk elektronskih vezij uporabili posebno barvilo s srebrnimi nano delci, ki je je natisnil povsem običajen brizgalni tiskalnik.

Omenjeni postopki predstavljajo pravcato malo revolucijo na področju masovne proizvodnje izdelkov, s čimer lahko po eni strani močno znižajo stroške proizvodnje, po drugi strani pa vsak izdelek prilagodijo kupcu in izboljšavam v načrtih. Google menda stremi k temu, da bi telefoni Project Ara stali le okoli 50 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji