Objavljeno: 30.3.2015 01:00

Google bo pomagal pri kirurških operacijah

Googlovo ukvarjanje z umetno inteligenco in robotiko prinaša čedalje širše iniciative in pilotske projekte. Njihov napol skrivnostni razvojni oddelek Google X, ki se sicer ukvarja z samovozečimi avtomobili in internetnimi baloni, je zdaj sklenil dogovor o sodelovanju z družbo Ethicon, podružnico velikana Johnson & Johnson, predmet skupnega dela pa bo oprema za robotsko pomoč pri kirurških operacijah.

Robotska pomagala v kirurgiji sicer obstajajo že več kot dvajset let, toda Google in Ethicon menita, da lahko naredijo novo generacijo, ki b precej učinkovitejša in predvsem cenejša. Seveda ne govorimo o temu, da bi roboti samodejno operirali ljudi, temveč bi asistirali pri zapletenih operacijah, ki jih bodo še naprej opravljali usposobljeni kirurgi.

Roboti lahko pri tovrstnih posegih zagotovijo večjo natančnost, manj poškodb zaradi tresljajev in hitrejše reagiranje glede na analizirane podatke pridobljene z različnimi tipali. Google meni, da je na tem področju še ogromno možnosti za izboljšave, operacije pa bi s tem postale manj invazivne in s hitrejšim časom okrevanja za paciente. Eden glavnih motivov za sodelovanje je znižanje stroškov tovrstnih naprav, ki so danes v domeni predvsem najbolj premožnih zdravstvenih ustanov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji