Objavljeno: 13.10.2013 07:00

Google bo lahko uporabljal osebne podatke v oglaševanju

Google je objavil spremembe pogojev uporabe svojih storitev, ki bodo začele veljati 11. novembra. Glavna novost, ki jo spremembe prinašajo, je uporaba vaših osebnih podatkov za namene oglaševanja. K sreči se bo temu dalo izogniti z ustrezno nastavitvijo (opt-out), a bomo morali za to poskrbeti sami.

Pogoji storitve se spreminjajo v treh točkah, izmed katerih sta dve bolj kozmetične narave. Google bo dodal opomnik, da je treba mobilne naprave z Googlovimi storitvami uporabljati varno. To pomeni, da jih na primer ni pametno uporabljati med vožnjo, kar je z lokalno zakonodajo tako ali tako prepovedano. Google je ameriško podjetje in mora te stvari za vsak slučaj včasih napisati tudi zelo eksplicitno. Druga kozmetična novost je podrobnejša razlaga, zakaj je treba varovati geslo za Google, saj omogoča dostop do številnih storitev in predvsem osebnih podatkov.

In s tem smo že pri najpomembnejši točki spremenjenih pogojev storitev. Google je zapisal, da bo osebne informacije vključil v oglaševanje, če bomo to dopustili v nastavitvah. Gre za reklame za storitve in podjetja, ki ste jih označili s +1 (to je ekvivalent Facebookovega všečkanja v Googlovih storitvah), ki ste jim sledili, ki ste jih delili ali za katere ste napisali recenzijo. Točnih informacij, kako bo Google osebne podatke uporabljal za oglaševanje, sicer niso razkrili. Predvidevamo lahko, da bodo naši prijatelji (torej ljudje v istih Googlovih krogih) ob reklami za neko podjetje videli, da je bilo to nam všeč oziroma kaj smo o tem povedali. Gre za tako imenovane shared endorsements (priporočila, ki jih delimo). Sprememba se bo torej odrazila v oglasih, ki pa jih ne bo več kajir doslej. To pomeni, da bodo novosti v Google Ads, medtem ko na primer Google+ ostaja brez oglasov kakor doslej in za razliko od Facebooka. Google si to lahko privošči, ker ima bistveno širši asortiment storitev od Facebooka, zato mu ni treba oglaševati v družabnem omrežju.

Od storitve se je mogoče odjaviti z izbiro ustreznega polja v nastavitvah, kar vam priporočamo, da storite.

http://www.google.com/policies/terms/changes/

https://support.google.com/plus/answer/3403513

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji