Objavljeno: 25.2.2018 21:00

Google ARCore 1.0, platforma za nadgrajeno resničnost je na voljo

Google je uradno predstavil javno, končno različico platforme ARCore 1.0, ki združljive telefone oboroži s tehnologijo nadgrajene resničnosti. ARCore je bil doslej na voljo le v funkcijsko omejenem predogledu, zdaj pa cilja na najširšo javnost.

Ob predstavitvi prve javne različice so pri Googlu nanizali vrsto partnerjev, ki tehnologijo ARCore ponujajo v svojih aplikacijah. Sem sodijo FC Barcelona, Porsche ter nekateri ameriški pohištveni velikani, kot so Sotheby's, JD.com, Easyhome in Otto. Na voljo je tudi nekaj iger, ki uporabljajo ARCore za združitev prave in navidezne resničnosti.

ARCore vsaj na začetku ne bo na voljo prav vsem uporabnikom telefonov z Androidom, saj ta hip podpirajo le 13 modelov: telefone Google Pixel, Samsungove Galaxy S7/S8 in Note 8, LG V30, Asusov Zenfone AR in OnePlus 5. A Google obljublja, da s bo s časom spisek združljivih telefonov podaljšal. Trenutno se dogovarjajo za podporo v novih modelih proizvajalcev Huawei, Motorola, Nokia, Sony, Vivo in ZTE.

Objava platforme ARCore je pomembna za Google, ki s tem odgovarja na Applov ARKit, ki cilja na isti namen in tip rabe. Podobno kot Apple je tudi Google ubral pot, kjer za postavitev predmetov v realno okolje ne uporabljajo dodatnih tipal, kot jih imajo nekateri nadgrajeni telefoni (Asus Zenfone AR), kar je vsekakor ceneje s plati strojne opreme, a je rezultat primeren bolj za potrošniško kot profesionalno rabo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji