Objavljeno: 6.5.2018 05:00

Gartner: Blockchain je kup vročega zraka

Zlasti v zadnjem letu smo pogosto slišali, da je tehnologija veriženja blokov (blockchain) prihodnost, ki jo bodo kmalu uporabljali vsi, ki kaj pomenijo. Napovedati prihodnost je nehvaležno opravilo, lahko pa povprašamo odločevalce, ali imajo v bližnji prihodnosti namen uporabiti neko tehnologiji. In točno to je Gartner storil. V zadnji raziskavi so anketirali 293 vodilnih zaposlenih v IT-sektorjih različnih podjetij in jih vprašali, ali že uporabljajo ali nameravajo v prihodnosti uporabiti blockchain. Rezultat je presenetljiv.

Samo odstotek jih že uporablja blockchain in tudi v prihodnosti drastičnih sprememb ne bo. Samo osem odstotkov namerava v bližnji prihodnosti preizkusiti blokchain. Po drugi strani tretjina prepričljivo odgovarja, da o blockchainu ne razmišljajo, 43 odstotkov pa tehnologijo sicer spremlja, a nimajo namena karkoli početi z njo. Kako je to mogoče?

Razlog je preprost. Blockchain je zanimiva tehnologija, ki pa ni tako široko uporabna, kot bi si želeli njeni zagovorniki. Hkrati zahteva veliko znanja in dobro usposobljene strokovnjake, ki so do tehnologije skeptični in ne želijo na glavo planiti vanjo. Vse to se sešteje v ugotovitev, da je blockchain trenutno zgolj veliko vročega zraka.

A prav ta vroč zrak napihuje najrazličnejše balone. V Sloveniji rastejo krožišča, ki so posveča veriženju blokov, podjetja pa so ugotovila, da lahko tako napihnejo svoje delnice. On-line Plc je lani napovedal, da se bo preimenoval v On-line Blokchain Plc in tečaj delnice tega malo znanega britanskega podjetja se je v hipu potrojil in do konca leta pridobil več kot tisoč odstotkov. Še danes je štirikrat višje, kot je bil pred spremembo imena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji