Objavljeno: 31.3.2014 01:00

Foodini – 3D tiskalnik za hrano

Najbrž je bilo le vprašanje časa. Na Kickstarterju se je pojavil zanimiv projekt 3D tiskalnika, ki namesto predmetov »natisne« hrano. Tiskalnik z imenom Foodini uporablja inovativen sistem kapsul, v katere vnesemo vsakdanja živila, kot so pretlačena zelenjava, kreme, in nekoliko bolj tekoča osnova za testo. V vsako kapsulo lahko spravimo do 123 ml snovi, v tiskalniku pa je prostora za 5 kapsul sočasno. Foodini lahko sicer tiska le z eno naenkrat, toda različna živila lahko nanesemo zaporedno, v slojih. Natisnjeno hrano lahko takoj postrežemo ali pa spečemo, če gre za narejeno za peko.

Celota zna na pladnju s premerom 26 cm »izrisati« poljubno sliko oziroma 3D konstrukcijo, ki jo ustvarimo v namenskem programu CAD. Proces je sila podoben okraševanju torte s kremo, le da tokrat natančnost zagotavlja kombinacija mehanike in elektronike. O ločljivosti seveda ne moremo govoriti, saj je ta odvisna od viskoznosti hrane, ki jo uporabljamo, toda z malo truda je možno ustvariti zanimive oblike, ki popestrijo obrok.

Avtorji ciljajo predvsem na restavracije, ki želijo s tiskanimi podobami presenetiti in razveseliti goste. S ceno, ki se bo v končni fazi gibala med 1.000 in 2.000 dolarji (toliko znašajo trenutno posamezni prispevki) pa se še vedno uvrščajo v segment potrošniških izdelkov. Odziv javnosti, nekoliko presenetljivo, doslej ni ravno izjemen, saj so po nekaj dneh zbrali le okoli polovico zastavljenih zagonskih sredstev, ki znašajo 100.000 dolarjev. Toda časa za zbiranje interesentov je še dovolj.

7HX9tVCbm5g

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji