Objavljeno: 22.7.2013 06:00

Firefox OS in ostali: zmeda pri številčenju verzij

Mozilla je najavila, da bo njihov mobilni operacijski sistem, ki je prispel ta mesec, Firefox OS, uporabljal prenovljen način štetja različic. Izhajale bodo vsakih šest tednov, vsaka tretja oziroma četrtletna pa bo prinesla nove funkcionalnosti. Revolucija, evolucija ali topla voda? En korak v evoluciji, a to pot dobrodošel korak nazaj.

Označevanje različic ima v računalništvu dolgo zgodovino in predstavlja večni vir nesoglasij med inženirji in marketingom, pri čemer običajno zmaga slednji. Poglejmo daleč v zgodovino. Da je prva verzija Windows NT imela oznako 3.1, ni nobenega pametnega razloga. Microsoft se je za to odločil, ker je izšla v času popularnosti Windows 3.1 in ker sta imeli soroden uporabniški vmesnik. Windows 95, 98 gresta po istem kopitu, Millennium so privlekli iz marketinga, medtem ko je Windows 2000 v resnici preoblečen Windows NT 5.0 in ne arhitekturni naslednik Windows 98. In tako naprej. Pa vendarle je situacija pri operacijskih sistemih razmeroma urejena, saj nove verzije izhajajo precej redko (vsakih nekaj let) in prinašajo obilico novosti, izboljšav in popravkov, nemalokrat tudi povsem predrugačen uporabniški vmesnik.

Linuxovo jedro je togo, ko gre za številčenje. V časih druge inkarnacije jedra, torej med leti 1996 in 2011, je bilo številčenje tromestno (in kasneje tudi četveromestno). Linux 2.4.6 je pomenilo, da je to druga verzija jedra (kar je ostalo dolgih petnajst let), četrta večja revizija (z novimi funkcionalnostmi) in šesta podrevizija (popravki). Veljalo je celo, da so inačice z liho revizijo razvijalske, tiste s sodo pa stabilne. Pregledno, učinkovito, špartansko. Linux je z verzijo 2.6.0 naredil konec s tem modelom, saj je šestica ostala dolgo časa, Linux 3.0 pa je številčenje postavil na glavo in prekinil vsako kontinuiteto. Sedaj prihajajo nove verzije, kjer razlike med lihostjo in sodostjo ni več, v principu pa je sprememba na zadnjem mestu za popravke, na drugem za nove možnosti, kdaj bo Linux 4.0, pa ne ve nihče. Še lep čas ne, to je gotovo.

Seveda, hitro vrtenje sveta zahteva nove in nove verzije, četudi sprememb ni ravno toliko, da bi upravičile novo številko verzije. Bistveno laže je prodati Office 2013 namesto Offica 2010, kakor Office 12.4.2100 namesto Officea 12.0.3123 (številke so izmišljene). Pionir na tem področju je Google, ki je začel brskalnik Chrome številčiti rapidno. To pomeni, da praktično vsak mesec dobimo novo verzijo; trenutno smo pri Chromu 28. Firefox (brskalnik) sledi šesttedenskemu ciklu, zdaj smo pri Firefoxu 22.

Ali je to smiselno, je veliko vprašanje. Danes je med velikimi verzijami razlik bistveno manj, kot jih je bilo včasih celo pod večjimi podverzijami. Firefox 4 in Firefox 3 sta narazen svetlobno leto. Firefox 22 in 21 pa – hja, razlike ne opazite, če niste razvijalec. Toda na nek način to ni tako pomembno, saj se brskalniki posodabljajo sami. Res pa je, da nihče ni več prepričan, katero verzijo vsak trenutek uporablja. Ampak, ali ni Chrome 28 gotovo boljše kot IE 11? Tu nas je požrl marketing, ki se hrani z neukimi uporabniki (globokih denarnic).

Kakšno zvezo ima to s Firefoxom OS? Mozilla prodaja nov sistem kot korak naprej, a v resnici so zgolj ugotovili, da je situacija s Firefoxom in Chromom nepregledna in izven nadzora. Z operacijskim sistemom se tega res ne moremo iti. Kdaj in kako bodo dejansko izhajale nove verzije, težko rečemo. Če pošpekuliramo, da je Firefox OS 1.0 izšel v začetku julija, potem lahko 2.0 in 3.0 pričakujemo avgusta in septembra, novo verzijo Firefox OS 4.0 z bistvenimi novostmi pa oktobra ali novembra. Firefox OS bo tako uporabljal številčenje, ki je v primerjavi z Windows ogromen korak naprej, v primerjavi z Androidom manjši korak naprej in v primerjavi s Firefoxom koristen korak nazaj. Lahko bi bilo slabše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji