Objavljeno: 23.4.2016 11:00

FBI za vdor v iPhone 5C plačal vsaj milijon dolarjev

Ranljivosti in odklepanje zašifriranih telefonov niso poceni, ugotavlja tudi FBI. Za dostop do podatkov na iPhonu 5C, ki je ostal za ubitim teroristom v decembrskem napadu v San Bernardinu, so zunanjemu izvajalcu po besedah FBI-jevega direktorja plačali vsaj milijon dolarjev. In izvedeli nič novega.

Gre za zloglasni iPhone 5C, ki je zašifriran, FBI pa je verjel, da vsebuje koristne informacije, ki bi bile lahko osvetlile podrobnosti napada v San Bernardinu. Najprej so Applu vročili sodno odredbo, naj jim pomaga odkleniti telefon, kar bi pomenilo napisati posebno programsko opremo, ki bi omogočila neomejeno poizkušanje gesel. Normalno se telefon namreč po 10. neuspešnem vnosu gesla nepovratno pobriše.

Apple se je uprl, FBI pa je pritisk stopnjeval le nekaj časa, potem pa sporočil, da so našli drugo pot. Za zdaj neimenovano podjetje jim je telefon pomagalo odkleniti, pri čemer so skrivnostni tako glede imena podjetja kot metode. Jasno pa je, da to ni bilo poceni.

FBI-jev direktor James Comey je na vprašanje, koliko je to stalo, odgovoril, da več, kot bo zaslužil v preostanku kariere. Glede na njegovo starost in plačo so novinarji hitro izračunali, da je FBI za odklep odštel vsaj 1,3 milijona dolarjev. Sliši se veliko, a v resnici so to precej običajni zneski za prvovrstne ranljivosti, ki proizvajalcu in uporabnikom niso znane (zero-day). Od prodaje teh ranljivosti živi precej podjetij, državne agencije po celem svetu pa jih prav rade odkupujejo.

Celotno sago od zaplembe telefona, prek sodne odredbe do načinov, ki bi jih FBI lahko uporabil za dostop do podatkov, si preberite v izčrpnem članku v majski številki, ki izide v torek.

Reuters.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji