Objavljeno: 15.6.2013 01:00

Facebook je tudi razkrival podatke v okviru programa Prism

Na dan prihajajo nove podrobnosti v povezavi z nedavnim razkritjem, da ameriška varnostna agencija NSA redno preverja podatke uporabnikov v priljubljenih spletnih storitvah. Pred nekaj dnevi je javnost razburil podatek, da družbe, kot so Facebook, Yahoo, Google in Microsoft redno posredujejo podatke zasebnega tipa ameriškim državnim institucijam, v okviru tako imenovanega varnostnega programa Prism.

Večina omenjenih podjetij je sprva vpletenost zanikala, kar je še dodatno razburilo javnost in predvsem zagovornike pravice do zasebnosti. Po dodatnem preverjanju je tokrat odvetnik družbe Facebook vendarle priznal, da so na zahtevo državnih institucij v šestih mesecih do decembra 2012 razkrili podatke v okoli 9.000 do 10.000 primerih, ki vključujejo nekje med 18.000 in 19.000 članov omrežja.

Microsoft je tudi potrdil, da je v primerljivem obdobju prejel zahteve za pregled 6.000 do 7.000 primerov, ki vključujejo med 31.000 in 32.000 uporabnikov. V večini primerov gre za preiskave povezane s kriminalom ali v imenu ameriške nacionalne varnosti. V luči priznanja in pod pritiskom javnosti zdaj omenjena podjetja pozivajo ameriško vlado za dovoljenje, da razkrijejo vse podatke, ne samo ohlapno obdobje in rang števila vpletenih uporabnikov.

http://www.bbc.co.uk/news/world-22916329

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji