Objavljeno: 9.4.2018 10:00

Facebook je ponujal zdravstvene podatke za oglase farmacevtskih podjetij

Afera zlorabe osebnih podatkov uporabnikov v družabnem omrežju Facebook doliva z novimi razkritji novo olje na ogenj. Medtem, ko se Facebook javno opravičuje in najavlja spremembe v politiki ravnanja z osebnimi podatki, so novinarji televizijske hiše CNBC prišli na sled početju, ki daje slutiti, da je Facebook sporno združevanje podatkov počel načrtno.

V poročilu družbe CNBC navajajo, da je Facebook pooblastil neimenovanega zdravnika, da bi se ta z večjimi bolnišnicami v ZDA dogovoril za pridobitev zdravstvenih podatkov dejanskih oseb, domnevno v raziskovalne namene. Podatki naj bi bili delno anonimizirani (odstranjeno ime in priimek osebe), a to je tudi vse.

Facebook naj bi po tem načrtu pridobljene podatke primerjal in morda celo uparil z obseženim naborom podatkov, ki jih hranijo v profilih svojih uporabnikov. Potencialno naj bi na ta način lahko celo povrnil povezavo med posameznimi uporabniki in njihovimi zdravstvenimi podatki.

V izjavi za javnost je Facebook navedel, da so to počeli povsem v raziskovalne namene. A hkrati so zamolčali, da so vzporedno s tem početjem pristopili k predstavnikom farmacevtskih podjetij in jim ponujali bojda nov način bolj natančnega ciljanja za oglase povezane z zdravili. Kaj točno so obljubljali, je za zdaj skrivnost, je pa povsem možno, da bo to povzročilo nov val zahtev po razkritjih poslovne politike družbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 11.4.2018 | 09:32

Enkrat bo tega NWO imperija konec ...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji