Objavljeno: 5.4.2013 01:00

Facebook Home

Kljub namigom, da namerava Facebook predstaviti svoj prvi telefon, se je po uradni predstavitvi izkazalo, da je novost nekoliko drugačna. Facebook Home je namreč »le« družina novih programov in predvsem nov začetni zaslon ter ovojnica (skin) za mobilne telefone na temelju operacijskega sistema Google Android.

Novost, ki jo je predstavil Facebook, namerava uporabnikom mobilnih telefonov postaviti še bolj v ospredje dogajanje v družabnem omrežju z objavami, ki se pojavljajo tako na začetnem zaslonu, kot tudi na naslovni strani, ko je telefon še zaklenjen. Ne gre zgolj za prikazovalnik dogajanja v omrežju, temveč za interaktivno aplikacijo, ki omogoča hitro pregledovanje novih zapisov, preklop na dogajanje pri posameznem prijatelju, označevanje, všečkanje, delitev informacij z drugimi.

Sporočila, novice in nove objave so prikazane na zaslonu čim so na voljo, kjer se da, so prikazane kot celozaslonske slike. Druga novost v okviru paketa Home je program za trenutno sporočanje Chat Head, ki omogoča prikaz novih sporočil, tudi kadar uporabljamo druge programe na telefonu. Prikaže se kot ikona s sliko pošiljatelja sporočila, s katero hitro preklopimo na pogovor.

Več kot očitno Facebook Home skuša nadomestiti prvi stik z mobilnim telefonom, dostop do (Facebookovih) programov, čeprav v ozadju ostaja še vedno elegantna možnost preklopa na domači Androidni vmesnik. Home torej ne nadomešča, temveč dopolnjuje to, kar je že na telefonu. Kako pomembna je novost za podjetje, dovolj zgovorno nakazuje izjava Marka Zuckerberga, da je Home pravzaprav nova podoba celotnega Facebooka.

Facebook Home bo na voljo uporabnikom od 12. aprila dalje. Podprli naj bi veliko število (morda vse) uporabnike telefonov z Andoridom, čeprav napovedujejo, da bodo nekateri modeli prišli na voljo nekoliko kasneje. Zanimivo je tudi, da so že na samem dogodku najavili, da nameravajo Facebook Home čez nekaj mesecev ponuditi tudi za tablične računalnike, najbrž prav tako z okoljem Android.

Ob tem povedano, ni čisto res, da Facebook na dogodku ni predstavil posebnega telefona. Novost je namreč prikazal partner, podjetje HTC, ki bo obenem prvi z novim uporabniškim vmesnikom za Android (čeprav je res, da so na predstavitvi kazali delovanje novosti Home tudi na Samsungovem Galaxyu S III). Novost se imenuje HTC First in ga lahko imenujemo tudi »neuradni« Facebookov telefon.

V nasprotju s pričakovanji ne gre za izredno zmogljiv telefon, temveč za precej povprečen izdelek (4,3-palčni zaslon, ločljivost 720p, dvojedrni procesor Snapdragon 400, 1 GB RAM, fotoaparat z 5 milijoni pik), bo pa prvi z ovojnico Facebook Home. V ZDA bo na voljo že za 100 dolarjev, v Evropo pride sočasno kot v ZDA. Na začetku bodo poleg omenjenih dveh telefonov Home podprli še na Galaxy S 4, HTC One, HTX One X+ in Samsung Galaxy Note II.

Ob vsem skupaj je pomenljivo še nekaj: Mark Zuckerberg je namignil, da Facebook Home še lep čas ne bo (če sploh bo) na voljo za Applove naprave iOS. Razlog naj bi bil v zaprtosti sistema iOS in po drugi strani odprtosti okolja Android. To si lahko razlagamo tudi tako, da Apple pač Facebooku ni dovolil menjave tako pomembne izkušnje, kot je prvi vstop v telefon. Google po drugi strani najbrž tudi ni najbolj navdušen na Facebookovo potezo, a izbire najbrž nima, če želi ohraniti sloves odprtega sistema.

Prve reakcije uporabnikov so mešane. Ankete so pokazale, da kar nekaj uporabnikov ni najbolj navdušenih nad možnostjo, da bi bilo družabno omrežje vselej vidno na vsakem koraku uporabe mobilnega telefona. Po drugi strani navdušenci nad objavami v omrežju komaj čakajo, da dobijo novi Facebookov izdelek pod roke.

https://www.facebook.com/home

http://newsroom.fb.com/News/597/Introducing-Home

Lep_DSmSRwE

HKyO0hJEp-g

c1z60kZR_-U

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji