Objavljeno: 13.5.2014 10:00

Evropsko sodišče potrdilo pravico biti pozabljen

Sodišče evropske skupnosti je potrdilo t.i. pravico biti pozabljen (Right to be forgotten) v sodbi, po kateri bo moral Google odstraniti nekatere rezultate, dosegljive preko iskalnika. Do potrditve je prišlo zaradi prošnje s strani španskega sodišča, ki se je na evropsko sodišče obrnilo za mnenje v zvezi s primerom, v katerem je tamkajšnji nacionalni varuh zasebnosti podatkov od Googla zahteval umik nekaterih podatkov oziroma zadetkov iz iskalnika.  

Ta hip je znanega še zelo malo, v zadnjih časih pa prihaja do vse večjih trenj med velikimi spletnimi podjetji, kakršna sta Google in Facebook, in evropskimi državami, ki poudarjajo pomembnost zasebnosti. Seveda ni jasno, ali bodo podatki, za katere se zahteva umik, nedosegljivi le na evropskih tleh ali po celem svetu.

Evropska komisija je sicer leta 2012 predlagala pravico do tega, da nas spletne strani pozabijo, prenova pravil o varstvu osebnih podatkov pa še ni končana (pričakuje se, da bi lahko novi evropski zakon na tem področju sprejeli do konca letošnjega leta).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji