Objavljeno: 19.7.2013 05:00

Evropska komisija trše prijela Google

Evropska komisija ni zadovoljna z Googlovim trudom v zvezi z zavezami, ki jih je podjetje podalo aprila, ko so se s Komisijo poravnali v postopku glede obtožb zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu spletnega iskanja. Poravnava je bila tedaj pogojna, saj so morali konkurentje oceniti, da se je situacija izboljšala. Ti ugotavljajo, da se to ni zgodilo, zato Komisija sedaj zahteva strožje spremembe, sicer Googlu grozi kazen v višini 10 odstotkov prometa, kar znaša približno štiri milijarde evrov.

Srčika spora je Googlovo prikazovanje lastnih storitev pri iskanju, saj naj bi jih njihov algoritem rangiral previsoko, se glasijo očitki konkurentov. Google se je s Komisijo aprila sporazumel, da algoritma ne bo treba spreminjati, bodo pa uvedli nekaj drugih sprememb. Jasno bodo označene vse strani v posredni Googlovi lasti, medtem ko bo za strani, s katerimi Google ustvarja prihodke in dobiček s plačljivimi oglasi, veljalo še strožje, in sicer bo moral poleg prikazati še vsaj tri konkurenčne strani. Tudi pri vertikalnem iskanju, kjer Google prikazuje podatke tretjih strani, ne bosta na voljo le možnosti popolne vključitve vse vsebine ali izbrisa, ampak bodo lahko strani izbrale tudi možnost, da se v iskanju prikazujejo, Google pa ne servira njihove vsebine.

Sliši se dobro in Google se je s temi zavezami uspel izogniti globi. Sedaj pa to ne bo dovolj, je Komisija sporočila ta teden. Konkurentje so namreč Komisijo obvestili, da spremembe ne rešujejo problema in da so nezadostne. To je potrdil tudi evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia, ki je že pisal Googlovemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu. Tiskovni predstavnik podjetja je potrdil, da podjetje sodeluje s Komisijo in da bodo poiskali rešitev. Uradnih rokov ni, tako da lahko le ugibamo, do kdaj bo postopek trajal – obe strani upata, da ga bo konec še to leto. Google ima tako v EU precej težje delo kot v ZDA, kjer ga je Zvezna komisija za trgovino (FTC) le okarala, spremembe pa so bile tam zgolj kozmetične narave, globe pa tako ali tako nobene. Komisija ima precej težko nalogo, saj mora pravzaprav izposlovati dobro rešitev, ki bo zadovoljila tako Google kot konzorcij FairSearch, v katerem so združeni konkurentje, med njimi Nokia, Oracle, Foundem in Microsoft. Sicer se lahko zgodi, da se celo Komisija znajde na sodišču v Luksemburgu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji