Objavljeno: 14.4.2017

Evropa že zaostaja za vlaganju v umetno inteligenco

Umetna inteligenca in strojno učenje sta ena izmed najbolj vročih tehnologij ta hip, vendar vpeljava v prakso ne poteka povsod enako hitro. Sodeč po raziskavi družbe IDC v Evropi že začenjamo zaostajati za ostalimi bolj propulzivnimi celinami in regijami po svetu.

Po drugi strani pa je rast vlaganj v umetno inteligenco povsod, s tem pa tudi v Evropi, precej višja od nekaterih drugih tehnologij poslovnih rešitev. IDC navaja, da bodo podjetja v Evropi v tovrsten razvoj namenila okoli 1,5 milijarde dolarjev, kar je 40% več ko v lanskem letu. Še več, rast se bo s podobno stopnjo (predvidevanja: 42,5%) nadaljevala vsaj do leta 2020. Toda to je obenem manj, kot na svetovnem nivoju, kjer je povprečje rasti do leta 2020 ocenjeno na 54,4%.

Med poslovnimi segmenti, kjer bomo videli največ vlaganja v AI so finančne družbe (delež 22%), trgovina in proizvodna podjetja. Proti koncu desetletja bodo najhitreje rasla vlaganja v logističnem sektorju, v javnih ustanovah in infrastrukturi (storitvena podjetja, telekomunikacije,…). IDC je identificiral tudi poslovne procese, kjer bomo srečali največ vlaganj in to so prodajni proces, upravljanje tveganj in nadzor kakovosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji