Objavljeno: 28.5.2013

Epilog LulzSeca: štiri obsodbe, fantomski član in manjkajoči dolarji

Pretekli vikend se je večidel končala zgodba LulzSeca, saj so od vodilne šesterice aretirali in pred sodišče postavili že peterico. Že obsojeni so dobili sorazmerno mile kazni, saj so naposled priznali krivdo (nekateri prej, drugi kasneje), tako da nihče ne bo za zapahi več kot tri leta. A zgodba LulzSeca ima romantičen prizvok, saj šesti član skupine ostaja neznan, hkrati pa naj bi imel v posesti zajeten kupček denarja. To zbuja špekulacije, zakaj ga ni nihče izdal (bodisi ga ne poznajo bodisi jih čaka z bitcoini) in zakaj ga ni nihče zalotil.

LulzSec je začel delovati maja 2011, ko so nastali z odcepitvijo od skupine Anonymous kot ena izmed radikalnejših frakcij. Slaba dva meseca so intenzivno napadali številne strani, vse od bank, vladnih služb, političnih strank, računalniški podjetij itn. Povzročili so veliko nevšečnosti, namerno pa so dvignil ogromno prahu, zato so se organi pregona lotili njihovega iskanja. Po samo 50 dneh se je LulzSec umaknil s prizorišča z izjavo o razpustitvi. Ni pomagalo. Prvega so ujeli vodjo Sabuja s pravim imenom Hector Xavier Monsegur, in sicer je od junija 2011 pomagal policiji. Kmalu so padle še ostale maske.

Britansko sodišče je izreklo zaporne kazni za ostale štiri člane. Ryan Cleary (Viral) bo v zaporu 32 mesecev, Jake Davis (Topiary) dve leti, Ryan Ackroyd (Kayla) pa 30 mesecev. Mustafa al-Bassam (Tflow) je dobil le pogojno obsodbo na 20 mesecev s preizkusnim obdobjem dveh let, ker je bil v času vdorov mladoleten. Ob tem omenimo, da jo bo Cleary odnesel najslabše, saj ga čaka še sodni postopek zaradi obtožb o posedovanju otroške pornografije.

Ni pa znano, kdo je Avunit. To je vprašanje, ki preiskovalce bega že od začetka in prejšnji teden so povedali, da ni znanega nič več. Te izjave, kakršna je bila ta o neznanem kontinentu, od koder je sploh Avunit, je treba jemati z zrnom soli, a dejstvo ostaja, da se je Avunit izmuznil. Od začetka je veljal za najbolj paranoičnega člana, ki se ni hvalil naokrog in ni razglašal nobenih informacij o okolici ali sebi, ki bi ga lahko kakorkoli izdale. Hkrati je znano, da ima LulzSec v lasti več tisoč bitcoinov, ki so danes vredni nekaj sto tisoč dolarjev. Te so pridobili z donacijami v času hekerskih podvigov, ko je bil še bitcoin precej cenejši. Vsi ti bitcoini ležijo v denarnici ene osebe, a nihče ne ve, kdo bi to bil. Predvideva se, da je Avunit. Ali čaka na soborce iz ječe ali pa se na tropskem otoku smeji dogajanju, lahko le ugibamo.

Topiary je medijsko najbolj izpostavljen član LulzSeca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji