Objavljeno: 9.8.2014 05:00

Ekvador pripravlja svoj bitcoin

Ekvador bo postal prva država, ki bo izdala lastno digitalno valuto, ki je osnovana na zgledu bitcoina, medtem ko so slednjega prepovedali.

O bitcoinu že nekaj časa nismo napisali nič, ker je dogajanje malo zamrlo. Nihanja tečaja je manj, po propadu Mt.Goxa večjih stečajev ni bilo, število trgovcev, ki ga sprejemajo, pa počasi raste – med največjimi je recimo Dellova spletna trgovina.

Bitcoin pa je očitno navdahnil Ekvador, ki želi izdati lastno digitalno valuto. Ta država od leta 2000 nima svoje valute, temveč uporablja ameriške dolarje. To so uvedli, ko je njihova dotednja valuta sucre hitro izgubila več kot dve tretjini vrednosti.

Digitalna kriptovaluta, ki bo v obtoku poleg dolarja, bo zaživela oktobra. Za zdaj ni jasno skoraj nič. Tako ne vemo niti poljudnih osnov, kot je njeno ime ali s čim bo podprta, niti tehničnih detajlov, kako se bo sproščala v obtok in kako bo z njo poslovati. Prav tako še ni jasno, ali bo valuta inflatorna ali pa bo njena emisija navzgor omejena, kot je to pri bitcoinu na 21 milijonov.

Ekvadorsko gospodarsko ministrstvo sporoča, da bo nova kriptovaluta oživili bančni sektor in ekonomijo ter da jo bodo ljudje vzeli za svojo. Skupnost bitcoina pa ekvadorske oblasti opozarja, da je stranski učinek te zakonodaje prepoved uporabe bitcoina in ostalih kriptovalut grožnja zasebnost, hkrati pa v praksi nemogoč za izvajanje.

Ali bomo v prihodnosti videli še več državnih reguliranih kriptovalut, ali pa gre za muho enodnevnico, ki bo še spodkopala ekvadorsko gospodarstvo, kot trdijo nasprotniki zakona, bo pokazal čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji