Objavljeno: 27.9.2013 06:00

Ebay za PayPal kupil Braintree

PayPalov lastnik Ebay je včeraj napovedal prevzem podjetja Braintree, ki se ukvarja z mobilnimi transakcijami. Za podjetje bodo odšteli 800 milijonov dolarjev, ki jih bodo poravnali izključno v denarju, brez kakršnihkoli delnic, opcij ali drugih finančnih instrumentov. S tem bodo dobili sveže znanje in 180 novih zaposlenih, imeli pa bodo enega resnega konkurenta manj.

Spomnimo, da je PayPal dobil novega lastnika leta 2002, ko ga je Ebay kupil za 1,18 milijarde dolarjev. Od tedaj je PayPal tesno integriran z Ebayjem in privzeti način za plačevanje na avkcijah kupljenega blaga. Enajst let pozneje je 800 milijonov dolarjev približno polovico tega zneska, če vračunamo inflacijo. Kaj bo PayPal s tako veliko naložbo pridobil? Veliko.

Čikaški Braintree je namreč zgradil platformo, ki omogoča procesiranje plačil prek interneta in mobilnih naprav. Uporabljajo ga številna znana podjetja, kot so Uber, Fab, Airbnb, OpenTable in drugi. Lani je Braintree prevzel začetno podjetje Venmo, ki je razvilo aplikacijo, ki omogoča potrditev istovetnosti uporabnika, ki velja še v vseh ostalih aplikacijah.

Čeprav Ebayev predsednik John Donahoe pravi, da je Braintree odlično dopolnilo za njihovo podjetje, nekdaj odnosi niso bili tako rožnati. Ko je lanskega oktobra Braintree zbral 35 milijonov kapitala poslovnih angelov, je njegov izvršni direktor Bill Ready dejal, da izdelujejo novo generacijo mobilnih plačilnih sistemov, ki bi jo bil moral že PayPal, pa je ni. Dodal je, da so slišali ogromno zgodb o uporabnikih, ki jih je PayPal pustil na cedilu (seveda gre za zamrznjene račune s sredstvi), zato bi radi, da ti čim bolj številčno pristopijo k njim, preden se jim to zgodi. Skratka, želijo si postati Anti-PayPal.

Podjetji sta se morda res spravili v zadnjih šestih tednih, kolikor so potekala pogajanja, uporabniki pa ostajajo skeptični. Marsikdo je uporabljal Braintree iz enega samega razloga – ker ni bil PayPal. Tega sedaj čaka ogromno dela, da stranke prepriča, da blagovni znamki Braintree in Venmo ostajata nespremenjeni.

Še nekaj številk: PayPal ima 132 milijonov uporabnikov, ki bodo letos opravili za 20 milijard dolarjev transakcij. Braintree naj bi jih obdelal za 12 milijard dolarjev. Tudi to kaže, da je PayPal pohrustal resnega konkurenta.

 http://www.ebayinc.com/in_the_news/story/paypal-acquires-global-payments-innovator-braintree

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji