Objavljeno: 3.6.2013

Delujoči zelo stari računalniki so (lahko) vredni celo premoženje

V krizi se prodajajo najrazličnejše stvari, nekatere med njimi tudi za precej denarja. Za umetnine je že dolgo znano, da so lahko vredne zelo veliko, še zlasti če je njihov avtor zelo slaven. Precej pomaga tudi, če je že mrtev. Toda si predstavljate, da bi lahko star računalnik prodali za več sto tisoč evrov? Prejšnji teden se je to zgodilo.

Najprej moramo razočarati skoraj vse Slovence. Deset let starega Pentiuma z 10 GB trdega diska ne boste mogli drago prodati. Še največ bi verjetno dobili zanj, če ga reciklirate in iz njega izlužite dragocene kovine, a to je zgodba za nek drugi prispevek. Povsem drugače pa je z 20 in več let starimi računalniki v delujočem stanju. Mednje sodijo tudi Appli.

Podjetje Apple je bilo pred 25 let le bleda senca današnjega mastodonta. Leta 1976 so izdali Apple-I, pod katerega sta se podpisala Steve Jobs in Steve Wozniak. Denar zanj sta komajda napraskala, saj sta morala prodati, kar sta pač tedaj imela – Jobs kombi, Wozniak pa znamenit kalkulator HP-65 (preračunano na današnje dolarje je zanj dobil 2000 dolarjev). Nastal je Apple-I, ki se je prodajal za hudičevih 666 dolarjev (današnjih 2100 evrov). Ni bil poceni, a bil je eden prvih računalnikov, ki ga je bilo mogoče kupiti kot celoto. Naprodaj je bil le dobro leto, saj so ga avgusta 1977 upokojili ob izidu Appla II. Kupci njegovega predhodnika so dobili bone za zamenjavo. Današnja posledica je pričakovana: Applov I skorajda ni.

Na svetu naj bi jih bilo 40-50, pa zagotovo niso vsi delujoči. Zato so precej iskano zbirateljsko blago, ki se drago prodaja. Konec maja je v Kölnu dražbena hiša Team Breker, ki se specializira za dražbe nenavadnih premetov, prodala delujočega Appla-I za 516.000 evrov. Kupec je bil neznani dražitelj iz Azije. To ni edini Apple I, za katerega so iztržili visoko ceno. V zadnjem desetletju je znanih vsaj 10 dražb, kjer so Appli I zamenjali lastnika za zneske med 17.000 in 600.000 dolarji. Je pa zanimiva zgodba zadnjega prodanega primerka.

Prvotno je ta pripadal Fredu Hatfieldu. Tako se je pisal tudi nekdanji igralec baseballa, ki pa je že pokojen. Potem so ugotovili, da to ni lastnik. Pravi Hatfield je še živ, a ga je v začetku leta prodal neznanemu mladeniču iz Teksasa, ki je zanj ponudil 40.000 dolarjev. Takrat Apple I ni deloval, a ga je kupec popravil. Potem se je spomnil še genialne poteze in se odpravil k Wozniaku, da mu ga je ta podpisal. Pol leta pozneje je bil ta isti računalnik, sedaj delujoč, vreden petnajstkrat več.

Kaj podobnega pa lahko napravite tudi sami. Na ljubljanski kemijski fakulteti smo že lani "našli" popolnoma delujoč Hewlett-Packardov računalnik izpred dvajsetih let, ki je služil kot zelo dovršen zbiralnik prahu. Ker ga slovenski muzeji niso želeli vzeti, smo kontaktirali sedež podjetja v Palu Altu. Čez nekaj časa smo dobili odgovor iz slovenske podružnice, da ga lahko zamenjamo za poljuben nov Hewlett-Packardov računalnik. Zato preglejte svoje kleti in podstrešja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji