Objavljeno: 15.5.2013

Chromebook se prodaja zelo slabo

Google je svoje Chromebooke predstavil že leta 2011 s Samsungom in Acerjem, prodaja v večjem obsegu pa se je začela letos, ko so se priključili tudi drugi proizvajalci (HP, Lenovo). Lani se je zdelo, da bo Chromebook z operacijskim sistemom Chrome OS velik uspeh, na Amazonu pa je bil dolgo na prvem mestu med prodanimi prenosniki. A statistike kažejo, da ga uporabniki še niso sprejeli za svojega.

Pravzaprav je edina stvar, ki se je Googlu na področju strojne opreme za končne uporabnike resnično posrečila, androidni telefon. Google TV je velika žalost, Chromebooki capljajo zadaj, medtem ko o Google Glass še ne moremo govoriti, ker niso naprodaj.

Acer je od lanskega poletja, ko so začeli prodajati svoje Chromebooke, prodal vsega 5000 enot. Samsung uradno številk ne razkriva, neuradno pa naj bi bile še nižje. Analiza tržnega deleža na podlagi obiska spletnih strani kaže, da je delež Chrome OS-a dve stotinki odstotka – (0,2 promila). To je tako malo, da na grafih ne bi dosegel niti višine enega piksla. V resnici NetMarketShare, ki objavlja te statistike, sploh ne vključi izdelkov, ki imajo manj kot 0,1-odstotni tržni delež. Te številke so razkrili šele pred kratkim, ko so začeli mediji intenzivneje spraševati o Chrome OS. Za primerjavo povejmo, da je delež Windows 8, ki je predmet nenehnih debat, kako slabo premišljeno je Microsoft speljal to nadgradnjo, še vedno astronomskih 3,12 odstotka, če nasproti postavimo Chrome OS.

Google ima torej težavo s pozicioniranjem Chromebooka. Po eni strani želijo ponuditi poceni prenosnik, saj ga dobimo že za 250 dolarjev, a po drugi strani ni ne tič ne miš. Poslovni uporabniki z Google Docs, ki so pisarniški paket na njem, pač niso zadovoljni. Domačim uporabnikom bi bilo to v resnici povsem zadosti, a so navajeni na Windows in Office. Točneje rečeno, navajeni so na startni meni in namizje, kar je razlog, da ima iste težave tudi Windows 8. Druga skupina uporabnikov so zapriseženi macovci, ki tako ali tako ne bodo nikoli kupili Googlovega računalnika namesto Maca. Dodatno težavo povzroča omrežna naravnanost Chromabooka, zaradi katere je precej neuporaben brez internetne povezave. In tako je Google obtičal z dobrim izdelkom, ki pa (še) nekako ne sodi v ta čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji