Objavljeno: 2.5.2014 01:00

Centr: 360-stopinjska video kamera

Applova šola ustvarjalnosti pusti pečat tudi tedaj, ko ljudje niso več zaposleni pri mogočnemu Jabolku iz Cupertina. Skupina bivših Applovih inženirjev je v inkubatorju Kickstarter objavila natečaj za zelo zanimiv projekt miniaturne video kamere, ki zmore snemati 360-stopinjske video posnetke.

Podjetje Centr sicer ni novo na področju 360-stopinjskih posnetkov, saj imajo za sabo nekaj projektov za ameriško vojsko in nekatere televizijske postaje. Zdaj pa skušajo prodreti še v širšo javnost s kamero Centr 360, ki premore štiri tipala z ločljivostjo 5 milijonov pik (skupno torej 20 milijonov pik), pri vsaki pa zmore zajeti video posnetke z ločljivostjo 720p ali 1080p.

Čar je nato v posebni programski opremi, ki zna video posnetke združiti v enoten interaktivni 360-stopinjski posnetke, pri katerem uporabnik sam izbira zorni kot in pogled. Končno gradivo ima ločljivost tja do 7500 pik v horizontali, kar je dovolj tudi za končne video posnetke v ločljivosti 4K.

Kamera Centr 360 tehta le 250 gramov, zato z njo ciljajo na iste kupce, ki se danes odločajo za športne kamere GoPro. Še več, Centr 360 bo uporabljal enake nastavke, prav tako pa bo kamera odporna na vlago in druge vremenske nevšečnosti. Za nameček bo kamera znala oddajati video posnetke v realnem času prek vgrajenega brezžičnega vmesnika Wi-Fi.

Kamero je možno nastavljati in upravljati prek mobilnega telefona, avtorji pa obljubljajo tudi mobilni 360-stopinjski video predvajalnik, ki je še v razvoju. Centr 360 bo v primeru uspešnega financiranja stal 400 dolarjev, še nekaj priložnosti pa je, da se ga da dobiti za 250 ali 300 dolarjev, za vlagatelje prek Kickstarterja. Po načrtih naj bi bila kamera za širšo javnost na voljo februarja 2015.

Nekaj posnetkov s kamero Centr:

   Day in San Francisco

   Snowboarding

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji