Objavljeno: 28.10.2017 05:00

CAPTCHA počasi umira

Mlado kalifornijsko podjetje Vicarious je razvilo algoritem in nevronsko mrežo, s katerima je mogoče z visoko uspešnostjo reševati CAPTCHA. Eden izmed najpogostejših testov na internetu, s katerim se preverja, ali je na drugi strani računalnik ali človek, je zato v nevarnosti.

CAPTCHA (Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart) je z nami že leta in je v tem času doživela že precej predelav, saj so postali računalniki čedalje pametnejši. Vicarious je že leta 2013 sporočil, da so zlomili CAPTCHA, sedaj pa so objavili še podrobnosti o metodologiji. Glavna prednost je nova mreža, ki so jo poimenovali RCN (recursive cortical network) in se obnaša podobno, kot se obnaša možganska skorja, ki pri ljudeh skrbi za interpretacijo slike. Nevroni v tem delu skorje prepoznavajo značilnosti slike, kot so robovi in površine, iz česar ugotovimo, kaj je na sliki. Zato lahko ljudje prepoznamo zelo popačene črke ali na slabi sliki najdemo vse prometne znake, kar sta dva izmed načinov delovanja CAPTCHA.

RCN deluje podobno. Njena prednost je visoka učinkovitost, čeprav je za trening potrebovala bistveno manj informacij kakor ostale nevronske mreže z istim namenom. Ko se je RCN naučila brati posamezne črke, je besede v reCAPTCHA prepoznala s 67-odstotno natančnostjo. To je – odlično. CAPTCHA je namreč neuporabna, če jo računalnik prepozna že v enem samem odstotku, saj so računalniki pač hitrejši. Podobno je razbila tudi BotDetect, ki ga uporabljata Yahoo in PayPal, in sicer z uspešnostjo 57 odstotkov. Pri tem je RCN potrebovala 260 fotografij za učenje, primerljivi sistemi pa jih 50.000.

To je tudi glavna izboljšava. Pri prepoznavanju besedila na realnih fotografijah je bila RCN le 1,9 odstotka boljša od trenutno najboljših nevronskih mrež, a s pomembno razliko. Te so se učile na 7,9 milijonih posnetkov, RCN pa na – 1406.

To seveda še ne pomeni, da je pred nami prava umetna inteligenca. Pomeni pa, da smo dobili močno orodje za reševanje CAPTCHA. In uporabnost takega sistema je seveda še bistveno širša.

Razvijalci CAPTCHA pa seveda pripravljajo nove zagonetke. Nekatere spletne strani spremljajo, kako se obnašamo na strani, druge nam dajo šteti črke v besedilu in pričakujejo, da se bomo zmotili (računalnik pa ne), tretje preverjajo našo fizikalno intuicijo.

Toda zdi se, da je prihodnost v tem primeru precej jasna. Če bomo razvili pravo umetno inteligenco, ki bo tako pametna kakor ljudje ali bolj, med človekom in računalnikom nikakor ne bomo mogli več razlikovati. Razen NSA, ki bo vključila spletno kamero na prenosniku …

Wired. Science.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji