Objavljeno: 23.7.2013 06:00

Canonical zbira denar za pametni telefon Ubuntu Edge

Canonical je začel zbirati sredstva za izdelavo pametnega telefona, na katerem bo tekel Ubuntu. S skupinskim financiranjem (crowdfunding) želijo zbrati 32 milijonov dolarjev. Ubuntu Edge, kot se bo telefon imenoval, bo na voljo maja prihodnje leto.

Princip financiranja je klasična nabirka na Indiegogo. Kdor je sodeloval prvi dan, si je za 600 dolarjev lahko zagotovil Ubuntu Edge, preostali pa bodo morali odšteti 810 dolarjev, da bi maja prejeli ta pametni telefon. To pa ni malo denarja, zato kar poglejmo, kaj Canonical zanj obljublja.

Vsaj 4 GB pomnilnika, 128 GB prostora, večjedrni procesor (ni še znano, katerega niti kdo ga bo proizvajal), 4,5-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 in možnost poganjanja tako Androida kakor tudi Ubuntuja (dualboot torej). Zraven bodo zapakirali še podporo za 4G in LTE, tako da bo deloval na Stari celini in v Novem svetu, dve kameri (z osmimi in dvema milijonoma točk), medtem ko bo zaslon iz safirja, kar bo preprečevalo razenje. Trši od njega naj bi bil le diamant, kar je zelo uporabno, če ga nosite s ključi v žepu – in seveda nimate diamantnih obeskov.

Canonical želi s tem doseči svoj veliki cilj, in sicer en operacijski sistem, ki bo lahko poganjal vse mogoče naprave. Za Linux se sicer že sedaj napol v šali pravi, da ga lahko namestite na vse od jedrske podmornice do ročne ure, a seveda gre za različne izvedbe in distribucije. Operacijski sistem na Ubuntu Edge pa se bo dejansko lahko obnašal kot namizni operacijski sistem, če boste na telefon priključili zunanji zaslon in tipkovnico. In to ni isto kot trenutni telefon s podporo za docking, pravijo v Canonicalu, saj je drugačen operacijski sistem (Ubuntu naj bi bil bolje prilagojen) in način priklopa (potrebujemo le kabel, ne pa dockinga).

To je to. Ni pa nujno, da bo Ubuntu Edge dejansko prispel. Če ne bodo zbrali 32 milijonov dolarjev v prihodnjih 30 dneh, projekt ne bo stekel. V prvi uri so prodali za 142.000 dolarjev naročil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji