Objavljeno: 13.3.2014 06:00

Britanci prisluškujejo prometu po podvodnih kablih

Velika večina telekomunikacijskega prometa med kontinenti poteka po podmorskih kablih, ki so položeni med vsemi celinami (razen Antarktike) in večjimi otoki. Daleč od oči sumničave javnosti so izvrstna tarča za prisluškovanje obveščevalnih agencij.

Belgijski časnik De Standaard poroča, da britanska obveščevalna agencija GCHQ redno prisluškuje prometu po podmorskih kablih. Sklicujoč se na podatke Comité I, ki nadzoruje delovanje obveščevalnih agencij v Belgiji, sedaj razkrivajo, da ima GCHQ dostop do petih kablov, ki na kopno pridejo v Belgiji. Zbrane podatke potem GCHQ posreduje tudi ameriški agenciji NSA.

To seveda ni osamljeni primer podvodnega prisluškovanja. Že leta 2012 smo izvedeli, da ima GCHQ dostop do 600 milijonov telefonskih klicev dnevno, ki potekajo po 200 kablih, do katerih imajo dostop. Avgusta lani pa je Süddeutsche Zeitung razkril imena sedmih operaterjev (Verizon Business, British Telecommunications, Vodafone Cable, Global Crossing, Level 3, Viatel in Interoute), ki domnevno GCHQ omogočajo dostop do podatkov. Vseh pet kablov, ki jim prisluškujejo, je v lasti navedenih podjetij.

Vse te aktivnosti so cilj projekta "mastering the internet", v okviru katerega želita NSA in GCHQ imeti nadzor nad vsemi podatki, ki se pretakajo po internetu. Zaradi omenjenega prisluškovanja, ki ga centralna vloga ZDA na internetu in pri infrastrukturi še lajša, države že začenjajo iskati načine za obvode. Brazilci so tako prejšnji mesec napovedali, da bodo zgradili nov podmorski kabel med Evropo in Južno Ameriko z razvejiščem v Afriko, saj doslej skoraj ves promet iz Južne Amerike teče prek ZDA (razen enega telefonskega kabla v Evropo). Ob tem je odveč poudariti, da verjetno ne bodo polagali povezav do Velike Britanije, saj je njena GCHQ videti kot podaljšek NSA, ki počne tisto, kar NSA zakonsko ne sme, pa ji potem GCHQ prijazno priskoči na pomoč.

 V prihodnji številki pa bomo predstavili skrivnostni svet več sto tisoč kilometrov podmorskih kablov, ki skrbijo za povezanost sveta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji