Objavljeno: 6.9.2013 06:00

Botnet početveril rabo Tora

Tor je zelo priročno omrežje v internetu, ki nam omogoča praktično popolnoma anonimno brskanje. Uporaba Tora je brezplačna in dostopna vsakomur, predvsem pa ni prepovedana (več o tem v našem članku). Kljub temu je uporabnikov Tora sorazmerno malo, tam okoli pol milijona. Potem pa je konec avgusta njihovo število nenadoma začelo sunkovito rasti in do danes preseglo že dva milijona. Kaj se dogaja? Trenutno najverjetnejša razlaga je botnet Mevade.A.

Sicer bi bilo možno tudi, da je Snowdnovo razkritje afere Prism ljudi toliko prestrašilo, da bi začeli množično uporabljati Tor, a zakaj prav konec avgusta? Druga možna razlaga je bila PirateBrowser, ki ga je avgusta pokazal The Pirate Bay z namenom omogočiti varno brskanje. PirateBrowser podpira Tor, a ga je s spleta preneslo vsega pol milijona uporabnikov, tako da nanj ne morejo odpasti vse nove povezave Tor.

Novi podatki pa odstirajo delovanje botneta Mevade.A (interno poznan kot SBC), ki se je sposoben povezovati v omrežje Tor in je v sorodu z nekoliko starejšim botnetom Sefnit. Mevade.A ni nov kos škodljive programske opreme, a je doslej z nadzornimi strežniki komuniciral prek običajnih HTTP-povezav, šele sedaj pa prek Tora do strežnikov na domenah .onion. Že takrat so špekulirali, da je okužil in v svoje omrežje zbral več deset tisoč računalnikov, sedaj pa se zdi, da jih je kar kakšen milijon ali dva. Analize prometa kažejo, da novi uporabniki Tora uporabljajo največ verzijo 0.2.3.x, kar je v skladu z analizo botneta, ki ima podporo za Torov odjemalec 0.2.3.25.

Zanimivo je, da raziskovalcem še ni uspelo ugotoviti, čemu pravzaprav služi novi botnet. Običajno so razlogi precej prozorni in jasno določljivi (kraja bančnih podatkov, izvrševanje DDoS-napadov, prepošiljanje spama ...), to pot pa je to težje. Znano je, da botnet izvira iz Rusije, špekulira pa se, da je njegov namen omogočit na okužene sisteme naložiti nadaljnjo programsko opremo. Druga, precej bolj zarotniška teorija, da bi NSA poizkusila tako dobiti veliko ponorov (exit node) v Toru, da bi lahko prestrezala promet in identificirale sodelujoče, je ta hip malo verjetna.

Vse skupaj pa je pomembno zato, ker omrežje Tor s tovrstnim povečanjem števila uporabnikov ne pridobiva. Naivno bi lahko pomislili, da večje število ponorov in virov v omrežju Tor pripomore k večji anonimnosti in hitrejšemu pretoku. To je res, a le če se poveča tudi število aktivnih vozlišč. Botnet Mevade.A pa deluje le kot navadni uporabniki, torej porablja dostopno pasovno širino, nove pa ne prispeva.

 

https://blog.torproject.org/blog/tor-weekly-news-%E2%80%94-september-4th-2013

http://blog.fox-it.com/2013/09/05/large-botnet-cause-of-recent-tor-network-overload/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji