Objavljeno: 4.5.2014 01:00

Bo Google uporabljal IBMove procesorje Power?

Google ni samo eden največjih ponudnikov, temveč tudi uporabnikov računalniških tehnologij. V svojih podatkovnih centrih imajo ogromno količino strežnikov, za katere je znano, da jih dobršen del razvijajo sami, pač glede na specifične zahteve po visoki procesni moči in odzivnosti.

Doslej so strežniki temeljili predvsem na Intelovih procesorjih, toda nikjer ni rečeno, da bo vedno tako. Na konferenci Impact 2014 v Las Vegasu so tako dokaj na tiho prikazali matično ploščo za strežnike, ki temeljijo na IBMovih procesorjih Power 8. Pri Googlu sicer molčijo o podrobnostih, prav tako ne razkrivajo, ali jih bodo uporabili v svojih centrih, znano pa je, da so uspeli dokaj hitro in enostavno prenesti nekatere svoje ključne programske izdelke na novo platformo.

IBM sicer procesorje Power uporablja v svojih strežnikih Unix, katerim pa tržni delež pada. Zato so že pred časom začeli z iniciativo OpenPOWER, v okviru katere nudijo licence za uporabo in celo izdelavo procesorjem tretjim partnerjem. Za zdaj so privabili k sodelovanju Hitachi, kitajska Tyan in Suzhou PowerCore, zraven pa so tudi Google, Nvdia in Ubuntu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji