Objavljeno: 30.8.2016 11:00

Bo Apple poplačal svoj dolg?

Danes se pričakuje končno besedo evropskih oblasti o tem, koliko denarja je Apple dolžan zaradi premalo plačanih davkov. EU je namreč v tri letni raziskavi ugotovila, da je Applovo izmikanje davkov z posebnim dogovorom z Irskimi oblastmi ilegalno. Po pisanju časnika Financial Times bo lahko EU Applu naložila račun več milijard evrov, kar bi bila najvišja tovrstna kazen doslej. Se pa seveda pričakuje, da se bosta tako Apple kot Irska nad odločitvijo pritožila.

Po evropski zakonodaji je prepovedano, da bi nacionalni davčni uradi posameznim podjetjem odobrili davčne ugodnost – to se dojema kot ilegalna pomoč države. Preiskavo so sicer kritizirale tudi ameriške oblasti, po njihovem mnenju naj bi Bruselj uporabil bolj striktne kriterije za ameriška podjetja. Pri tem velja omeniti, da je Evropska Komisija v preteklosti že izrekla podobne kazni, lani v primeru podjetja Starbucks na Nizozemskem in Fiata v Luxembourgu.

Dopis: Komisija je ravnokar objavila, da mora Apple plačati 13 miljard evrov v davkih za leta 2003 do 2014. Kot je povedala komisarka Margrethe Vestager je Irska Applu priznala toliko ilegalnih davčnih olajšav, efektivno naj bi plačali le en odstotni davek leta 2003, to pa se je do 2014 znižalo na 0,005 odstotka. Povedano drugače, za vsakih milijon evrov profita je Apple plačal le 500 evrov davka. Po Irski zakonodaji bi sicer morali plačevati 12,5 odstotkov davka. Evropska komisija je objavila tudi sporočilo za medije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji