Objavljeno: 5.4.2014 01:00

Blamaža za Google in Nest

Googlova hčerinska družba Nest, ki ponuja internetno povezane termostate in druga tipala za domačo rabo, je nepričakovano umaknila iz prodaje protipožarni alarm Protect, po tem, ko so ugotovili večjo pomanjkljivost v naprednem načinu delovanja.

Ena izmed najbolj udarnih lastnosti detektorja je zmožnost, da ga izključimo s preprostim zamahom roke v bližini tipala. Toda v laboratoriju družbe so ugotovili, da se utegne Protect izključiti tudi ob drugih gibih v območju delovanja tipal. To pomeni, da ga lahko uporabniki nehote izklopijo in s tem onemogočijo njegov osnovni namen.

Pri Nestu trdijo, da so pomanjkljivost zaznali sami in ne kot posledico morebitne nesreče pri kupcih. V tipalih, ki so prek vmesnika Wi-Fi priključena na internet, so že preventivno izključili sporno zmožnost. Kljub temu so preventivno, kot sami pravijo, začasno ustavili prodajo tipala, dokler ne razrešijo težave. Trenutno trdijo, da bodo spremenili algoritem in ga ponudili v obliki nadgradnje sistemske programske opreme. Kdor kljub temu ne zaupa več, mu bodo povrnili kupnino.

Ukrep družbe Nest je brez dvoma velik udarec za družbo, ki jo za okoli 3 milijarde dolarjev kupil spletni velikan Google. Kljub odkritosti do javnosti mnogi menijo, da je nedopustno, da ima ena glavnih funkcij izdelka tako veliko pomanjkljivost. Nest je eden izmed pionirjev, ki ponujajo nov tip internetno povezanih stvari (Internet of Things), do katerih so marsikateri strokovnjaki zadržani, zaradi pomanjkanja varnostnih mehanizmov in možnosti varnega upravljanja.

V primeru izdelka Nest Protect je pod vprašajem tudi način upravljanja z razpoznavo gibanja, zvoka in kretenj, kar je sicer dobrodošla lastnost v nenevarnih izdelkih, denimo igralnih konzolah, vendar premalo zanesljiva tehnologija za kritične varnostne izdelke, kot je detektor požarov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji