Objavljeno: 25.2.2014 19:00

Bitcoinska borza Mt.Gox izginila s pol milijarde dolarjev

V svetu bitcoinov se je zgodil hud pretres, saj je danes iz neznanih razlogov neznano kam izginila največja spletna borza Mt.Gox. Na tej borzi so imeli težave že dlje časa in čeprav so redno stregli z bolj ali manj prepričljivimi pojasnili, zakaj se dogajajo tehnične napake, so dvomi naraščali. Sedaj pa je počilo. Na spletni strani je le kratko obvestilo, da so vse transakcije blokirane.

Mt.Gox je bil že dlje časa redno tarča napadov DDoS, primeža regulatorjev trga in lastne neumnosti. Lani so jim zaradi preprečevanja pranja denarja račun blokirali pri Dwolli, sredi aprila (predzadnji bitcoinski balonček) pa je Mt.Gox za dva dni prekinil trgovanje. Avgusta so onemogočili polaganje denarja, ker so imeli težave s kliringom, ki so povzročile precejšnje izgube.

V začetku tega meseca je Mt.Gox ustavil izplačila bitcoinov, domnevno zaradi napake raztegljivosti transakcij (to omogoča spremembo nepomembnih parametrov v transakciji, zaradi česar se ji spremeni enolični identifikator, zato je borza ne spozna in bitcoine ponovno pripiše imetnike, dejansko pa se izplačilo zgodi - borza tako izgubi, ker je bitcoine mogoče dvigniti večkrat). Podobno so ravnale tudi vse ostale borze, a te so izplačila hitro omogočila v nekaj dneh, ko je bila napaka odpravljena. V Mt.Goxu pa so se težave stopnjevale, kar je krepilo sume, a je podjetje nesolventno ali pa gre za velikansko prevaro. Zato je tečaj bitcoina na Mt.Goxu v zadnjih dneh pred implozijo hitro padal.

Očitno so bili ti utemeljeni, saj je Mt.Gox nepojasnjeno izginil. Kakšnih oprijemljivih informacij pravzaprav ni. Vsi, ki so imeli na Mt.Goxu parkirane bitcoine (namesto v svojih off-line denarnicah) ali dolarsko dobroimetje, so očitno izgubili. Nepotrjene vesti pravijo, da je izginilo okrog 740.000 bitcoinov, kar je približno šest odstotkov vseh bitcoinov. Če upoštevamo, da je veliko narudarjenih bitcoinov nedosegljivih (zbrisane denarnice, pozabljena gesla itd.), pa je odstotek še bistveno višji. Po trenutnih cenah je to vsaj 400 milijonov dolarjev škode. Ni jasno, ali bodo sredstva povrnili, ker so zelo glasne govorice, da so bili manjkajoči bitcoini tekom let ukradeni in da je podjetje nesolventno ter tik pred stečajem.

Posledice so vidne tudi na ostalih borzah, kjer se je tečaj zaradi zmanjšanega zaupanja spustil na vrednosti okrog 500 dolarjev, kar je najmanj od začetka zadnjega balončka novembra lani.

O razvoju dogodkov vas bomo sproti obveščali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji