Objavljeno: 14.8.2017 21:00

Bitcoin dosega neslutene višave

Bitcoin nadaljuje strmo rast in je presegel vrednost štiri tisoč dolarjev. V letu dni se je njegova vrednost povečala za sedemkrat, samo v zadnjem mesecu pa se je podvojila. Strahovi, kaj bo prinesla razdelitev valute, ki so minuli mesec kratili spanec investitorjem, so se izkazali za neupravičene.

V začetku meseca se je bitcoin razdelil na stari bitcoin (BTC) in novi bitcoin cash (BCH), saj se zagovorniki obeh valut niso mogli sporazumeti, kako bodo rešili problem premajhnih blokov transkacij (1 MB), zaradi česar so transakcije z bitcoinom v zadnjem času čedalje počasnejše, saj jih je preveč. Kljub nekaterim pomislekom se ni zgodilo nič tragičnega. Infrastruktura bitcoina z nezmanjšano hitrostjo deluje naprej, lastniki bitcoinov pa so mimogrede dobili še enako količino bitcoin casha, ki je vreden približno 300 dolarjev.

Druga pomembna novica, ki je pripomogla k eksplozivni rasti bitcoina, je dejstvo, da se je tudi bitcoinska skupnost uspela dogovoriti, da bodo uporabili sistem segwit (segregated witness), s čimer bo bitcoin posredno povečal velikost blokov na 4 MB in prav tako rešil problem premajhnih blokov. Uporaba te tehnologije bo postala obvezna predvidoma 21. avgusta, ko bo narudarjen zadnji blok po starem.

Vse to so razlogi, da se mrzlica nadaljuje. Če k temu dodamo še čedalje pogostejše pojavljanje v medijih in pojav kopice drugih kriptovalut, ki se v okviru ICO (initial coin offering) uporabljajo kot financiranje spletnih projektov, je rezultat pričakovan. Za ICO je namreč slej k prej potreben tudi bitcoin. Povpraševanje po bitcoinu ne jenja, s tem pa njegova cena nezadržno raste. S trenutno vrednostjo 4300 dolarjev je dosega absolutne rekorde.

Kam bo šla cena v prihodnosti, ne ve nihče. Je pa bitcoin iz dneva v dan manj podoben valuti in čedalje bolj podoben kakšnemu dragemu kamnu ali zlatu. Temu primerno ga moramo tudi obravnavati.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji