Objavljeno: 12.7.2013 06:00

Ballmer želi revitalizirati Microsoft

Microsoft je končno razkril, kakšna bo reorganizacija podjetja, ki se je po delih napovedovala že več tednov. Doslej so nam skromno odmerjali nove informacije o zamenjavah na vodilnih mestih, sedaj pa so v Redmondu javnosti razkrili interno sporočilo zaposlenim o reorganizaciji in vse kadrovske spremembe, ki se imajo zgoditi na vodilnih položajih.

Bistvena novost bo sprememba v filozofiji, kaj podjetje nudi in kdo ga sestavlja. Trenutno je Microsoft konglomerat več izdelkov. Ti so vsak zase izjemno uspešni – vzemimo samo konzolo Xbox s krmilnikom Kinect, pisarniški paket Office, operacijski sistem Windows ter spletne storitve SkyDrive. Sedaj pa si prizadevajo, tako piše izvršni direktor Steve Ballmer, da bi vse svoje izdelke poenotili pod enotno strategijo, ne pa da Microsoft (p)ostane zbirka različnih oddelkov s svojimi strategijami. Oziroma če citiramo kar Ballmerja, želijo svoj portfelj ponujati in razvijati holistično.

V glavnem gre za to, da se dandanes bolj kot izdelki in storitve prodajajo ideje. Microsoftova vizija pomagati ljudem uresničiti poln potencial, pač ne zadostuje več. Roko na srce, ali ste jo vi poznali, ali pa ste uporabljali Microsoftove izdelke, ker so jih pač vsi in je to najlaže? Apple to zelo dobro ve, zato prodaja svojo zgodbo – minimalističen dizajn, odlično povezljivost in predvsem idejo, da oni vedo, kaj ljudje potrebujejo. Statusni simbol, ki so iNaprave postale, pa je še dodaten bonbonček. Nekaj takega, seveda z drugo vsebino, hoče Microsoft.

Kaj bo torej konkretno drugače? Podjetje bo organizirano po področjih Inženirstvo, Trženje, Poslovni razvoj, Napredne strategije in razvoj, Finance, Kadrovski oddelek, Pravna služba in Menedžment. Najbolj zanimiv je seveda inženirski oddelek, ki se bo delil v pododdelke Operacijski sistemi, Aplikacije, Oblačne storitve in Strojna oprema. Reorganizacija seveda ne bo hipna, ampak jo bodo uvajali do konca leta, pa še potem bodo sedanje ekipe za Windows 8.1, Xbox in podobne projekte bolj ali manj nespremenjeno oddelale svoje. Bistveno pa je to, da se bodo sedaj delovne skupine sedaj formirale tudi iz ljudi na različnih oddelkov, kar naj bi prineslo več sodelovanja.

In to je tisto bistvo, ki ga je Ballmer v svoji okrožnici zaposleni zakril med tisoče besed. Microsoft je ogromno podjetje, ki ga mora Ballmer nekako krmariti proti skupnemu cilju. Sedaj želi vanj vpeljati nekaj tistega, kar je Microsoft na začetku že imel, a ga je kot vsako veliko podjetje v veliki meri izgubil. Seveda, gre za prožnost, sodelovanje in okretnost. Spomnimo se samo, da je bila v mladih časih Microsofta to njegova glavna prednost pred že takrat ogromnim IBM-om. Če je želel programer v Microsoftu nekaj dodati, se je posvetoval z vodjo skupine in to storil. IBM-ov razvoj OS/2 pa je bil tako okostenel, ker je morala ideja nadebudnega programerja preplezati več stopničk do odobritve. Microsoft torej pomlajuje podjetje.

http://www.microsoft.com/en-us/news/Press/2013/Jul13/07-11OneMicrosoft.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji