Objavljeno: 20.6.2016 05:00

Avstralske bolnišnice s 30 let starimi programi in tožbami zaradi pretečenih licenc

Da prastara programska oprema na izjemno pomembnih informacijskih sistemih ni nič neobičajnega, dokazuje tudi avstralsko zdravstvo. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje se je znašlo v nenavadni tožbi, saj ga izdelovalec programa toži, ker bolnišnice in zdravstveni domovi uporabljajo programsko opremo s pretečeno licenco. Novih licenc ni mogoče dobiti, ker je program star krepko čez 30 let.

Gre za program Chiron, ki teče v okolju DOS in je bil razvit v 80. letih, v avstralskem zdravstvenem sistemu pa so ga nameščali še v 90. letih. Danes je Chiron še vedno v uporabi v 64 zdravstvenih ustanovah v zvezni državi Južna Avstralija. Proizvajalec programa Global Health je vložil tožbo zoper pristojno ministrstvo, ker se program še vedno uporablja, čeprav so zadnje licence potekle lanskega marca.

Ministrstvo odgovarja, da programa preprosto ne moremo prenehati uporabljati, ker bi to ogrozilo zdravje bolnikov. Gobal Health medtem odvrača, da tako starega programa ne morejo več podpirati in zato tudi licenc ni več naprodaj.

Alternativa je namreč sistem EPAS za Windows, ki pa so ga od leta 2003 namestili le v štirih bolnišnicah v Adelajdi in Port Augusti, medtem ko je večina bolnišnic ostala pri Chironu. Ko je leta 2014 Global Health opozoril na konec podpore v letu 2015, je ministrstvo zatrdilo, da bodo še istega leta izvedli prehod na novejšo programsko opremo.

Minilo je že dobro leto, Chiron pa še vedno ostaja, ker svoje naloge opravlja povsem zadovoljivo. Medtem so bile s sistemom EPAS velike težave, namesto 11 milijonov dolarjev prihranka pa je izkopal skoraj osemkrat tolikšno izgubo.

ABC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji