Objavljeno: 13.2.2018 05:00

Arizona bo morda sprejemala bitcoine za plačilo davkov

Senat v Arizoni je potrdil zakonski osnutek, po katerem bo mogoče državne davščine plačevati z bitcoini in še nekaterimi drugimi kriptovalutami. Do sprejema zakona ga mora potrditi še predstavniški dom, kjer podpora ni gotova, a gre vseeno za zelo pomemben korak pri popularizaciji kriptovalut.

Da je nekaj valuta, mora biti uporabno za plačevanje davkov. Ker so davki prisilna dajatev, država s sprejemanjem davkov v neki valuto to valuto de facto prizna kot hranilec vrednosti. Pogost očitek bitcoinu in ostalim kriptovalutam je ravno to, da je njihova uporaba v plačilne namene precej omejena. V Arizoni se utegne to do leta 2020 spremeniti.

Zakonski osnutek je 24. januarja najprej potrdil Odbor za finance pri arizonskem senatu, kjer je bil izid glasovanja 4-3. Po razpravi v senatu ga je sprejel tudi ta, in sicer je za glasovalo 16 senatorjev, proti pa 13. Sedaj je zakonski osnutek na poti v predstavniški dom, ki ga mora prav tako potrditi. Predlagatelji zakona poudarjajo, da želijo z njim Arizono spremeniti v središče za veriženje blokov in tehnologijo digitalnih valut prihodnosti. To sicer ni prvi primer, ko oblasti razmišljajo o sprejemanju kriptovalut za plačevanje davkov. Švicarska občina Chiasso je že lani sporočila, da bo sprejemala tudi bitcoine, podobno je tudi v švicarskem mestu Zug.

Arizonski zakon predvideva tudi vzpostavitev mehanizma, po katerem bi se prejeta plačila v bitcoinih v roku 24 ur zamenjala v dolarje. To pomeni, da država ne želi tvegati z volatilnostjo kriptovalut,  temveč bo davke še vedno obračunavala v dolarjih. Bitcoini, litecoini, ethereum in druge kriptovalute, bodo le plačilno sredstvo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji