Objavljeno: 20.5.2014 06:00

Aretirali skoraj sto uporabnikov trojanskega konja in njegove pisce

Policije v 16 državah so izvedle več kot 300 hišnih preiskav in aretirale 97 ljudi, ki so povezani s popularnim trojanskim konjem BlackShades RAT. Zasegli so tudi več domen, prek katerih so upravljali trojanskega konja, so sporočili iz Europola.

Gre za enega najpriljubljenejših trojanskih konjev, ki ga je bilo mogoče na spletu kupiti za okoli 100 dolarjev, odvisno od izbranih modulov. Z njim so zlikovci po namestitvi popolnoma nadzorovali računalnik, kar obsega prebiranje datotek, beleženje vnosov prek tipkovnice, zajem posnetkov prek vgrajene kamere itn. Z njim je bilo okuženih več kot pol milijona računalnikov več kot sto državah, najbolj znan primer pa je ameriške najstniške miss. Napadalec je z uporabo tega programa pridobil njene gole fotografije in jo potem izsiljeval še za več fotografij, sicer ji je grozil z javno objavo. Na koncu je končal v zaporu. To ni bil osamljen primer, saj je na podoben način potekalo precej izsiljevanj. To pa ni edini primer uporabe, saj so program bojda uporabljali tudi v sirski vojski za lovljenje upornikov itn.

Priljubljen je bil zlasti zaradi svoje sorazmerno nizke cene, zmogljivosti, prijaznosti do uporabnika in podrobnih navodil. Aretirali so 97 ljudi, ki segajo od uporabnikov do kolovodij. Aretirali so Alexa Yücela, ki je vodil celotno navezo, ter njegove štiri sodelavce. Poleg tega so dobili še seznam kupcev, ki jim je omogočil sočasno aretacijo skoraj sto posameznikov v več državah, ki so program kupili in uporabljali.

https://www.europol.europa.eu/content/worldwide-operation-against-cybercriminals

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji