Objavljeno: 15.2.2016 05:00

Applove naprave 1. januarja 1970 umrejo

Če imate Applovo mobilno napravo, ki jo poganja iOS 8 ali novejši, se raje ne igračkajte s sistemskim datumom, poizkušajoč ga nastaviti na 1. januar 1970. Ljudje so namreč to poizkusili, potem pa ob ponovnem zagonu naprave ostalih dolgih nosov, saj se sistem ni več zagnal, temveč je obstal na Applovem logotipu. Hrošča so na internetu ljudje množično preizkušali in ga tudi posneli.

Edina rešitev za zagato, v kateri se znajdemo ob tej spremembi, je popolna prekinitev napajanja, kar v praksi pomeni odklop baterije ali njeno popolno izpraznjenje. Tega pri iPhonu ni tako enostavno storiti, ker baterije načeloma ne moremo oziroma smemo sami odstranjevati.  Nič drugega ne pomaga, niti popolna ponastavitev naprave ob priključitvi na računalnik.

Seveda so se takoj pojavila ugibanja, kaj neki je razlog za tako nenavadno početje. Pozorni bralci bodo hitro ugotovili, da je 1. januar 1970 začetek Unixove epohe (začetek štetja časa), torej je tedaj čas enak 0. Zakaj točno se iOS zmede pri tem datumu, ni čisto jasno. Ena izmed verjetnejših razlag pravi, da so problem časovni pasovi, saj lahko v nekaterih primerih nastavitev lokalnega časa na 1. januar 1970 v resnici povzroči negativne vrednosti časa v greenwiškem pasu, na katerega je naravnan Linuxov čas.

Karkoli je že razlog, pomotoma se v težave zagotovo ne boste zapletli, ker je spreminjanje datuma za tako dolgo obdobje na iOS prav mukotrpne početje. Tudi zlonamerni NTP-strežniki vas bodo težko pretentali, saj naprave načeloma ne dovolijo spreminjanja datuma, kadar bi bila sprememba glede na podatke NTP prevelika. Lahko pa se z vašo napravo poigra kakšen predrznež, kar so po zapisih na redditu v nekaterih Applovih trgovinah na razstavnih modelih že storili.

Apple se še ni odzval.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji