Objavljeno: 11.6.2013 01:00

Apple WWDC: iOS 7 in iTunes Radio

Apple je na razvojni konferenci WWDC pokazal, da lahko naredi vrhunsko predstavo, tudi če javnosti ne predstavljajo novih modelov telefonov iPhone in tablic iPad. Prenovili pa so skoraj vse ostalo v svoji ponudbi in obenem za jesen najavili novi mobilni operacijski sistem iOS 7.

Tako kot se je v javnosti šušljalo že nekaj časa, novi iOS prinaša temeljito prenovljen uporabniški vmesnik z bolj ploskim videzom, animiranimi ozadji in prosojnimi menuji. Glavni »krivec« za nov videz je Jonathan Ivy , tako da se sistemu pozna umetniški pridih, kot so nove barvne palete, bolj berljive pisave in podobno.

iOS7 z novim uporabniškim vmesnikom

Zanimivo, da ob novem videzu ni skoraj nobenega povsem novega programa, so pa domala vsi temeljito predelani. Control center nadomešča dobršen del funkcionalnosti Settings (nastavitve) in je v vsakem trenutku dosegljiv na dnu zaslona. Večopravilnost deluje zdaj s prav vsemi programi, med njimi pa lahko preklapljamo na novem zaslonu, kjer vidimo pomanjšane slike zagnanih programov. Dodali so nove kretnje za hitrejši preklop med pogledi v posameznih programih

iOS7 pride jeseni na iPhone 4 (in novejše) in iPad 2 (in novejše)

Brskalnik Safari ima nov celozaslonski način in preglednejši način preklapljanja med zavihki, ki jih je lahko več kot osem. Program Photos je povsem predelan in omogoča pregled fotografij glede na datum in glede na lokacijo. Pomočnica Siri je dobila lepši ženski in nov moški glas, zna pa tudi odgovoriti na večji spekter vprašanj, saj je povezana na Wikipedio, Microsoftov Bing in še nekaj virov. Obvestila (notifications) lahko zdaj prebiramo kar brez odklepanja naprave. AirDrop omogoča P2P izmenjavo vsebin s prijatelji, ki so v dosegu omrežja WiFi. Marsikomu bo všeč, da se nameščeni programi zdaj posodabljajo iz trgovine Appstore samodejno in v ozadju, metem ko smo priključeni na primerno povezavo.

iOS in the Car

Novost je funkcionalnost iOS in the Car, ki bo prišla na vrsto drugo leto in bo lastnikom izbranih vozil omogočala prikaz vsebin iz naprav z iOS na zaslonu avtomobila, prav tako pa brezročno upravljanje s pomočnico Siri. Nova storitev iTunes Radio pa prinaša na naprave iOS (ter osebne računalnike Mac in PC)  tematske radijske postaje po vzoru znamenite storitve Pandora. Predvajanje postaj bo brezplačno, če sprejmemo oglaševanje, naročniki storitve iTunes Match pa bodo tega prihranjeni. Začnejo najprej v ZDA, kasneje se bodo selili drugod po svetu.

iTunes Radio

iOS7 je že dosegljiv razvijalcem v razvojni različici in sicer na platformi iPhone, čez nekaj tednov pa bo tudi na tablicah iPad. Jeseni pride na vrsto končna različica, ki bo delovala na telefoni iPhone 4 ali novejših ter tablicah iPad 2 ali novejših napravah.

https://www.apple.com/wwdc/‎

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji