Objavljeno: 18.6.2013 01:00

Apple razkriva podatke o razkrivanjih

Po Googlu, Microsoftu in Facebooku je tudi Apple javnosti sporočil, koliko podatkov o svojih uporabnikih so izročili ameriškim državnim agencijam, v prvi vrsti NSA. Sporočilo za javnost navaja, da so v šestih mesecih od začetka decembra 2012 do konca letošnjega maja izročili podatke v nekje med 4.000 in 5.000 primerih, ki vključujejo okoli 9.000 do 10.000 uporabniških računov.

Tako kot Google je tudi Apple odločno zanikal, da bi ameriškim oblastem omogočili neposredni dostop do svojih strežnikov, pač pa podatke izročajo na osnovi sodnih nalogov. Javnost pa se more znebiti občutka, da gre tudi v sedanjih razkritjih za skrbno načrtovane poteze, dirigirane najbrž s strani ameriških oblasti.

Si ponudniki storitev se izražajo v zelo ohlapnih številkah in ne nudijo nobenih informacij, katerim agencijam so razkrivali podatke. Prav tako vsi odločno zanikajo obstoj in poznavanje projekta z imenom Prism, za katerim naj bi stale varnostne organizacije.

Ameriška javnost pa se vse bolj zgraža nad početjem, ki je po njihovem, »nič kaj preveč ameriško«. Steve Wozniak, eden od dveh ustanoviteljev družbe Apple je bil celo zelo neposreden in za neke novinarje na letališču izjavil, da »to ni več moja Amerika«.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji