Objavljeno: 10.6.2013

Apple na zatožni klopi zaradi izsiljevanja pri cenah e-knjig

Na Amazonu poleg zavihkov trda vezava (hardcover) in mehka vezava (paperback) že lep čas svoje mesto med knjižnimi izdelki zaseda tudi možnost verzija za Kindle. Digitalna knjiga torej, ki jo kupite in v trenutku pretočite na svoj bralnik e-knjig. Amazon je bil s svojim Kindlom in ponudbo e-knjig prvi med velikimi, kmalu pa so mu sledili Apple z iPadom, Barnes & Noble z Nookom in drugi.

Ne bi si ravno predstavljali, da je trg e-knjig eden izmed najbolj neizprosnih trgov, poln izsiljevanja in podtikanja. Začelo se je pravzaprav zelo spokojno, saj je Amazon v začetku držal 80-odstotni tržni delež in knjige prodajal po 10 dolarjev. Nekaj let pozneje na ameriškem sodišču teče tožba zoper Apple, ker naj bi v ta harmoničen monopol vnesel dodatne elemente izsiljevanja.

Od začetka. Amazon je knjige prodajal po 10 dolarjev. Tako nizko ceno si je mogel privoščiti, ker je knjige odkupoval neposredno od proizvajalca v velikih količinah, potem pa jih je prodajal v svojem imenu in za svoj račun. Založniki so bili s takim načinom nezadovoljni, a niso našli vzvoda, s katerim bi Amazon prisilili k dražjim e-knjigam. Ponudil jim ga je Applov prihod na trg, saj je tudi Apple iskal vsebine za svoj iPad, hkrati pa je želel z e-knjigami še kaj zaslužiti. Apple se je odločil za agencijski način prodaje, pri katerem lahko založniki sami določajo ceno e-knjig, hkrati pa je vsilil klavzulo, da e-knjige drugod ne smejo biti cenejše. In tako so cene z 10 dolarjev počasi splezale na 15 dolarjev in tudi več. Amazon se je še nekaj časa upiral, a ker mu je grozilo, da bo ostal brez e-knjig, je popustil.

Lani aprila je ameriško ministrstvo za pravosodje sprožilo preiskavo zoper Apple in pet največjih založnikov (Hachette Livre, HarperCollins, Simon & Schuster in Macmillan) zaradi opisane prakse. Tekom preiskave so odkrili številne nečednosti in vsi založniki so se poravnali, s čimer so se izognili globi, a so morali obljubiti, da bodo svojo prakso spremenili. Apple pa vztraja, da ni storil nič narobe.

In tako se je prejšnji teden začelo dolgo pričakovano in verjetno tudi dolgo trajajoče sojenje zoper Apple. Dokaznega gradiva je ogromno, sodnica pa se bo morala skozenj prekopati sama, saj sojenje poteka brez porote. V njem Apple bremenijo zlorabe prevladujočega položaja in dogovarjanja o cenah, kar je prepovedano. Prejšnji teden so se vrstili uvodni nagovori in začetek postopka. Tožilstvo dokazuje, da so cene e-knjig kmalu po splavitvi Applove storitve iBookstore skokovito narasle v celotni branži. Dokazi so pestri, med njimi tudi citat iz biografije Steva Jobsa, njegov intervju za Wall Street Journal elektronska sporočila, grafi gibanja cen e-knjig itn. Applova obramba trdi, da je bil tedaj trg e-knjig zaradi Amazonovega monopola praktično neobstoječ, kar je razbil šele Apple. Agencijski model pa da je obstajal že davnega leta 2009.

Proces bo še dolg in naporen, ni pa pričakovati kakšnih prelomnih odločitev. Navsezadnje so bili tudi založniki, ki so priznali krivdo, kaznovani zgolj simbolično.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji